Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije – Strah proizvođača automobila !

24. јун, 2016. #

 

Britanci su na jučerašnjem referendumu odlučili o izlasku iz Evropske unije. Od tog ishoda su strahovali mnogi proizvođači. Štaviše, neki su igrali opasnu igru pokušavajući da utiču na ishod izbora.

Među kompanijama koje su svojim radnicima sugerisale da glasuju za ostanak u EU je i Toyota. U pismu su naveli da se tri četvrtine proizvedenih automobila prodaje u EU i da bi izlazak iz Unije smanjio potražnju za Toyotama zbog mogućih većih davanja na vozila proizvedena izvan EU.

Slično pismo poslala je i BMW grupa koja je stopostotna vlasnica Rolls-Roycea, navodeći zaposlenima probleme s kojima bi mogli da se suoče ako napuste Uniju i da nije sigurno da bi Velika Britanija izlaskom iz EU odobrila slobodnu trgovinu, a carinske barijere sigurno bi dovele do povećanja troškova i većih cena.

Drugim rečima – to je upozorenje na neizbežno smanjenje broja radnih mesta. Iako je većina proizvođača neutralna, iz Nissana, Honde, Jaguara i Land Rovera tvrde da je napuštanje EU opasnost za britansku ekonomiju.

I premijer David Cameron imao je kampanju kojom je pokušao da upozori da je izlaskom iz članstva u opasnosti ekonomija, odnosno najmanje 14.000 radnih mesta u britanskoj autoindustriji.

Izvor: Autostart.24sata.hr + Auto blog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije