TCR Spa – Borković na pobedničkom postolju

6. мај, 2016. #

 

 

 

                

Trećeg trkačog vikenda na legendarnoj stazi Spa Frankošamp, najbolji srpski automobilista Dušan Borković nastavio je pohod u svetskom šampionatu sjajnom vožnjom prvo u kvalifikacijama u kojima je osvojio prvu pol poziciju u sezoni i maksimalnih pet  bodova, a zatim i u prvoj trci koju je završio na trećoj poziciji i popeo se na pobedničko postolje. Tako  je vozač NIS Petrol by B3 racing tima  pred drugu trku sakupio 20 bodova i u generalnom plasmanu trenutno zauzima  šestu  poziciju sa 47 poena.

Posle sjajne vožnje u kvalifikacijama i osvojene pol pozicije, Borković je istim tempom nastavio i u trci samo nekoliko sati kasnije.  Nakon nešto slabijeg starta, srpskog asa su na samom početku  prestigli Aku Pelinen i Pepe Oriola i ovakav poredak je zadržan do kraja trke, pa se najbolji srpski automobilista po drugi put u sezoni popeo na pobedničko postolje. Borković je tokom cele trke pravio odlična vremena, a najbolji je bio u prvom i trećem sektoru.

„Posle svih pehova koji su mi se desili u Portugalu, ovo je zaista sjajan početak vikenda na mojoj omiljenoj, a sigurno i najtežoj stazi TCR šampionata, a i sveta. Moj B3 racing tim uspeo je da sredi automobil posle sudara koji sam imao u Eštorilu. Dosta smo radili od prethodnog trkačkog vikenda kako bismo uočili greške koje smo pravili u set apu zbog nedovoljnog poznavanja automobila. Videli ste da opet nisam najsjanije startovao, ali to je nešto na čemu konstantno radimo i na čemu i Seat mora da poradi, ali siguran sam da ćemo i to srediti. Važno je da imam brzinu. Ostvarivao sam dobra vremena tokom cele trke.  Poznajem ovu stazu i uživam u njenin izazovima. Kada je vozač najbrži to znači da je na samoj granici i blizu izletanja. I danas je bilo nekoliko incidenta. Najvažnije je da je moj klupski kolega Taši dobro, posle strahovitog izletanja sa staze koje je imao, a ja se iskreno nadam da ću sutra biti još bolji” rekao je Borković posle trke na stazi Spa Frankošamp.

Srpski as će, na osnovu obrnutog poretka i ostvarenog redosleda na kvalifikacijama, na sutrašnjoj trci startovati sa desete pozicije.

Od vikenda u Belgiji, TCR šampionatu pridružuju se i Gregori Gilvert i Džimi Kler koji će voziti pežoe za Sebastian Loeb Racing tim, a na Spa Frankošampu nastupa i domaći vozač Pjer Iv Kortal, kao i Finac Anti Buri. Za sada su se iz šampionata povukle Alfe i Subaru kako bi poradili na razvoju vozila kroz testove.

Druga trka trećeg trkačkog vikenda TCR serije održaće se u subotu u 12:20 časova, uz direktan prenos na RTS2.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije