Nikola Miljković je učio i od Vlade „Debelog“

10. мај, 2016. #

Jednom smo od najpoznatijeg veterana auto sporta Srbije PAVLA KOMNENOVIĆA čuli i ovo : „Brza i sigurna vožnja nije stvar prevelike hrabrosti, već isključivo dugogišnjeg učenja i ZNANJA“.

Zaista, stari as je bio potpuno u pravu. Svedoci smo mnogih trka u kojima su po hrabrosti poznati majstori volana završavali na krovu ili na drvetu, ali, takodje je tačno da se u traženja limita, pri brzoj vožnji,  neki put mora završiti i sa izletanjem sa staze. Legenda relija Škotlandjanin KOLIN MEK RE je bio omiljen medju navijačima zbog svog agresivnog stila vožnje, medjutim imao je bezbroj teških udesa, unišitio  puno automobila, što nije baš bilo cenjeno kod njegovih sponzora i šefova timova. MEK RE je samo JEDNOM bio prvak sveta a Francuz SEBASTIJEN LOEB je u svojoj brilijantnoj karijeri doživeo minimum havarija – a šampion sveta u reliju je bio DEVET PUTA.

Ipak, možda je za postizanje vrhunskih rezultata neophodna hrabrost ali sasvim sigurno i puno posvećenosti učenju i testiranju.

Beogradski šampion NIKOLA MILJKOVIĆ, o kojem ovih dana verovatno najviše pričaju poklonici automobilskog sporta kod nas, počeo je da uči praktično od samog rodjenja jer je ponikao u poridici sportskog vozača, njegovog oca, mehaničara i mašinskog inženjera.

Odrastao je u komšiliku na poznatom kartodromu ADA HUJA a jedan od kojeg je najbolje naučio kako da savlada strah i kako da vozi  bio je čuveni VLADA STOJIĆ – „DEBELI“, nekadašnji rvač i neustrašivi vozač kartinga na mnogim trkama širom Jugoslavije. Oni koji su upoznali „DEBELOG“ imali su zaista puno toga da vide. VLADA je u svoje zlatno vreme bio jedan da najjačih ljudi beogradskog asfalta. Neponovljivi mangup sa Dorćola, nekada čuvar na vratima prilikom igranki u Domu omladine , zajedno sa svojim veliki drugom MIROSLAVOM ČITAKOVIĆEM – „ČITOM“, bio je strah i trepet a klince i mlade sportiste je uvek podržavao. Svoju srčanost na trkama NIKOLA MILJKOVIĆ naučio je baš od VLADE STOJIĆA.
Nažalost „DEBELI“ više nije sa nama, ali, ko zna, možda negde daleko gleda uspehe svog pulena i pretpostavljamo šta bi rekao za NIKOLINE protivnike.

( foto : VLADA i DEJAN STOJIĆ )

Galerija slika

Članci iz iste kategorije