Moto GP – Horhe Lorenco i zvanično u Dukatiju !

18. април, 2016. #

Aktuelni šampion Moto GP Horhe Lorenco od sledeće sezone će voziti za Dukati.

Španac je potpisao ugovor sa italijanskim klubom na dve godine i napustiće Jamahu na kraju tekuće sezone, saopšio je Dukati.

Dvadesetosmogodišnji Lorenco je tri puta bio šampion u Moto GP konkurecniji – 2010, 2012. i 2015. godine. Sve titule osvojio je sa Jamahom.

Ko će biti njegov partner u Dukatiju još nije poznato, jer ugovori Andrei Doviciozu i Andri Janoneu ističu krajem 2016. godine.

Španac posle tri trke ima 45 bodova i zauzima drugo mesto iza Marka Markeza iz Honde.

MOTO GP: Može li neko zaustaviti Markeza?

Lider u Moto GP šampionatu, posle tri trke je Mark Markez. Pored toga što Španac u Hondi ima 21 bod u odnosu na najbližeg pratioca, ono što dodatno plaši konkurenciju je paklena forma u kojoj se nalazi, pred trku za Veliku nagradu Španije u Herezu.

Dvostruki svetski šampion u kraljevskoj klasi jedini je od svih vozača na sve tri trke završio na podijumu, od čega je trijumfovao na poslednje dve u Argentini i Teksasu. Na poslednjoj trci u Ostinu je dominirao od samog početka, pokazavši da mu je to sa razlogom omiljena staza. Ni u Herezu ne bi trebalo da izostane dobar plasman, jer je u kraljevskoj klasi svaki put završavao na podijumu.

Kao najveći izazivači prirodno se nameću vozači Jamahe, Horhe Lorenco i Valentino Rosi. Lorenco, inače i aktuelni svetski šampion, u Ostinu je bio drugi, zaostaje za Markezom 21 bod i primetno je da mu nije sve potaman. Kao logična posledica tog stanja usledilo je ozvaničenje, onoga što se odavno kuvalo, da će Lorenco u narednoj sezoni voziti za Dukati.

Prošlogodišnji vicešampion i najtrofejniji od aktivnih vozača, Valentino Rosi, nalazi se na trećem mestu sa 33 boda zaostatka. Posle dužeg vremena, Doktor je odustao na jednoj trci i to se upravo dogodilo u Teksasu, tako da nema više pravo na takav kiks. Pored tog pritiska, ono što će mu predstavljati dodatnu nelagodu je hronični problem sa zadnjim rezervoarom za gorivo, tako da će Jamaha biti u ozbiljnom iskušenju da se nadmeće protiv Honde i Dukatija.

Da je bilo malo više sreće, ali i pameti, italijanska ekipa bi bila lider bar u šampionatu konstruktora, a lako je Andrea Doviciozo mogao da bude u vrhu u kategoriji vozača. Ovako je na sedmom mestu, a dodatan pritisak na njega i Janonea je taj da se zna da će Lorenco voziti u ekipi sledeće sezone, što znači da za jednog od njih neće biti mesta.

Trka za Veliku nagradu Španije vozi se u nedelju 24. aprila od 14 časova uz direktan prenos na Sport klubu 3, a prvi treninzi kreću već u petak od 13,10, takođe direktno i ekskluzivno na Sport klubu 3.

Izvor: Sportklub.rs + auto.blog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije