Holandija će do 2015 zabraniti automobile na dizel i benzin

20. април, 2016. #

Holandski parlament je usvojio predlog koji se odnosi na zabranu korišćenja automobila s benzinskim i dizel motorima do 2025. godine.

Automobili s konvencionalnim motorima bi u Evropi mogli da budu „penzionisani“ pre nego što se to očekivalo. Holandski političari se slažu da je potrebno zabraniti korišćenje takvih automobila do 2025. godine. Radi se o inicijativi Holandske radničke partije, koja je podršku dobila od Donjeg doma holandskog parlamenta. Kako bi predlog postao zakon, mora da ga odobri Holandski senat.

Ovaj zakon bi znatno unapredio prodaju električnih automobila, kao i automobila koji koriste gorive ćelije vodonika. U Holandiji je trenutno od deset kupljenih automobila jedan električni.

Slični zakoni su predloženi i u pojedinim evropskim gradovima. Oslo planira da zabrani privatne automobile do 2019. godine, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova za 50 posto. Gradonačelnik Pariza je najavio da će se grad „rešiti“ automobila s dizelskim motorima do 2020. London će uvesti Zonu sa ultra niskom emisijom, gde će se korišćenje automobila skupo plaćati.

Slični zakoni se najavljuju i u Birminghamu, Leedsu, Nottinghamu, Derbyju i Southamptonu.

Izvor: Klix.ba + auto.blog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije