Rally Guanayuato Mexico 2016 – Latvala pred novom pobedom ?

5. март, 2016. #

U samom finišu pretposlednjeg dana RELIJA MEKSIKO, gde je inače veoma toplo, oko 28 stepeni, majstor makadama, Finac JARI MATI LATVALA sa svojim „volkswagen polom WRC“, ne pušta gas i iz ispita u ispit povećava prednost, koja posle 15. brzinaca iznosi čak…1.34.1 minut.

Plavokosi Finac, JARI MATI LATVALA,  koji uskoro puni 31. godinu, već 14 godina je u svetu relija, a počeo je da vozi jednog starog „ford eskorta“ kojeg mu je pripremio njegov otac, reli šampion Finske u klasi N.

Mnogi ne znaju puno o tom zaista izvanrednom vozaču, agresivnog stila, verovatno i zbog toga što se uvek najviše pisalo o SVETSKIM ŠAMPIONIMA, o LOEBU i OŽIEU.

Kada je dobio prvi auto mladi LATVALA je  imao tek OSAM godina. Njegova karijera je blistava. Do sada je učestvovao na 158 WRC priredbi, 15 puta je pobedio ( od toga čak 13 puta na makadamskim relijima ), 54 puta je bio na podijumu, a ostvario je 430 pobeda na brzinskim ispitima. LATVALA je čak TRI PUTA BIO VICE ŠAMPION SVETA, ali, nikada do sada nije imao sreće da na kraju sezone dobije i najsjajnije priznanje.

A da li je to zaslužio prosudite sami. Finski majstor i vrlo popularni as medju mladima, JARI MATI LATVALA, čak je u ČETIRI NAVRATA NA RELIJIMA BIO BRŽI I OD LOEBA I OD OŽIEA !!!. Bilo je to najpre na NOVOM ZELANDU 2009. potom sledeće godine u FINSKOJ, onda 2011. u WELSU i najzad 2012. u ŠVEDSKOJ. Sadašnjeg trostrukog prvaka SEBASTIJENA OŽIEA je pobedjivao puno puta, samo minule godine u tri navrata.

Na reliju u MEKSIKU 2016. JARI MATI LATVALA bukvalno blista, dobio je najviše brzinaca a prednost koju ima , 1.34. 1  minut,  posle 15 od ukupno 21. ispita sve govori.

Sutra su na programu dva ispita, jedan ultra maratonski od 80 km. i onda poslednji POWER STAGE. Iskustvo nas je naučilo da u WRC-u zaista ništa ne može da se prognozira sa sigurnošću, pogotovo ako je pred nama tako dugačak brzinski ispit gde je sve moguće, greška vozača ali i kvar automobila, pa i sasvim uobičajeni gumi defekti koji odnose oko 2 minuta. Možda JARI MATI LATVALA neće pobediti, iako su njegovi navijači ubedjeni u prvu ovogodišnju pobedu Finca koji nosi naočare i koji sjajno saradjuje sa svojim suvozačem i zemljakom MIKOM ANTILOM, a bilo bi sportski i pošteno da LATVALA osvoji prvo mesto podijuma.

Što se pak tiče ostalih, valja reći da je OŽIE potpuno nezadovoljan setapom svog „volkswagen pola WRC“, da je MIKELSEN u želji da stigne SORDA i treću poziciju, izleteo i definitivno izgubio šanse za takav ishod, a da je mladi TIJERI NOJVIL po drugi put izleteo, pa su čak morali i lekari da intevenišu ali srećom samo preventivno.

Dakle u nedelju predveče, oko 19 časova po našem vremenu saznaćemo epilog RALLY GUANAYUATO MEXICO 2016.

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije