Četiri laureata u izboru automobila godine u Srbiji

17. март, 2016. #

Žiri za izbor automobila godine AANS

Četiri laureata u izboru automobila godine u Srbiji

Pobednici u četiri kategorije Opel Astra, Škoda Superb, Volvo XC90 i Fiat Tipo

 

Prvi put u ovoj godini, Asocijacija automobilskih novinara Srbije i Asocijacija uvoznika vozila i delova zajednički su organizovali izbor Automobila godine 2016. u Srbiji.

Ove godine su titule dodeljene u četiri kategorije: automobilu čija je maloprodajna cena do 15.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti sa svim dažbinama), automobilu sa maloprodajnom cenom većom od 15.000 evra, vozilu iz SUV/crossover kategorije i automobilu koji je uvoznik/prodavac kandidovao po kriterijumu Best Buy (najbolja kupovina).

Za učešće u ovogodišnjem izboru je bilo prijavljeno 17 vozila iz svih kategorija. Osnovni kriterijum za učešće u izboru bio je da je vozilo novitet koji se na srpskom automobilskom tržištu pojavio u periodu od marta 2015. godine do 31.1.2016. To je podrazumevalo da učesnik u izboru ima potpuno novu ili značajno izmenjenu platformu (koja bitno utiče na poziciju automobila na tržištu), odnosno da bude nova generacija postojećeg modela. Za kategoriju Best Buy presudan kriterijum je bio odnos cene i onoga što se za nju dobija, pa su među kandidatima mogla da budu i vozila nešto starije produkcije.

U ocenjivanju pojedinačnih kandidata, žiri specijalizovanih automobilskih novinara posebno je analizirao ukupnu konstrukciju i dizajn,komfor vožnje,bezbednost (Euro NCAP rezultati),ekonomičnost vožnje,upravljivost i celokupne vozne osobine na putu,snagu i dinamiku motora i menjača, funkcionalnost,ispunjenost ekoloških normi. Najvažniji kriterijum u poređenju vozila različitih klasa jeste “value for money”, odnosno vrednost dobijena za potrošen novac, što je  imalo poseban uticaj na glasanje za automobil vrednosti veće od 15.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti) i za vozila iz kategorije SUV.

Ovogodišnji žiri je radio u sastavu:Dragan Milutinović – RTS, Vladan Slavković – Formula Team, Zoran Samardžić – sajt www.auto-info.rs, Mladen Radulović – Kurir, Dragan Stanimirović–TU magazin, Petar Živkovic -Večernje novosti, Goran Sarić – sajt www.automagazin.rs,Nikola Radulović – Auto TV Edition, Pavle Barta – Vrele gume i Vladica Šljivić – sajt www.plumrace.com.

U kategoriji vozila s maloprodajnom cenom do 15.000 evra titula je pripala Opel Astri (159 bodova, drugi je Renault Megane – 127, treći Fiat Tipo – 121 ), u kategoriji vozila skupljih od 15.000 evra laureat za ovu godinu je Škoda Superb (149 bodova, drugi Renault Espace – 131, treći Audi A4 – 127 bodova), u SUV kategoriji pobednik je Volvo XC90 (117 bodova, drugi Mercedes Benz GLC -116,  treći Suzuki Vitara – 106, četvrti Toyota RAV4 Hybrid i Rennault Kadsjar sa po 103, peti Mitsubishi L200 – 71 bod), dok je u kategoriji Best Buy najviše bodova sakupio Fiat Tipo (143 boda, druga Suzuki Vitara – 128, treći Škoda Superb – 108, četvrti Ford Mondeo – 92, peti Peugeot 208 – 90 bodova).

Simbolično obeležje – statueta Automobila godine 2016. u Srbiji pobednicima je dodeljena na svečanosti organizovanoj 17. marta na Beogradskom sajmu, u okviru tradicionalne manifestacije BG CAR SHOW.

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije