Rally Sweden 2016 – Nova pobeda Ožiea

14. фебруар, 2016. #

„Neverovatan vikend, volim da vozim u Švedskoj. organizatori su odradili veliki posao. Dve pobede iz dve predstave, to je odlično za početak godine. Juče sam mnogo reskirao i imao sam puno sreće..“

Bile su to reči na cilju, odista izvanrednog asa, pobednika 64. RALLY SWEDEN, Francuza SEBASTIENA OŽIEA, prvog vozača VOLKSWAGEN MOTOR SPORTA, sa vrhunski pripremljenim „volkswagen polom WRC“. Suvozač mu je naravno bio JULIEN INGRASIA.

Danas je otkazan još jedan specijalni ispit a na poslednjem, POWER STAGE ( 15.87 km. ), koji donosi i dodatne bodove , OŽIE  nije morao da rizikuje, jer je imao prednost od 17.1 sekundu, nad Novozelandjaninom HAYDEN PADONOM, u „hyundaiu i 20 WRC“. Ipak, svetski prvak je vozio u svom dobro poznatom stilu – bez greške i najbrže i pobedio i na tom poslednjem ispitu.( najbolji vozači sveta su i na ispitu POWER STAGE prikazali vožnju koja se teško može objasniti. Naima, na tom brzincu, DUGAČKOM 15.87 KM. , su TIJERI NOJVIL i KRIS MIK ostvarili vreme koje je isto i u hiljaditom delu sekunde – 7 minuta i 51.7 sekunda !!! )

OŽIE je tako zabeležio treću pobedu na ovom teškom takmičenju. Prvu je na RALLY SWDEN ostvario 2013. a taj trijumf mu je sigurno najdraži jer je bio bolji i od legendarnog SEBASTIENA LOEBA, koji je tada bio drugi.

Pored lidera presrećan je i  drugoplasirani PADON. Bio je najbolji u timu HYUNDAI i to baš mnogo brži i srećniji i od SORDA i od NOJVILA. što predstavlja snažan stzimulans za uspešan nastavak sezone.

Radovao se i plavokosi Norvežanin MADS OSTBERG, sa „ford fiestom WRC“. Našao se na trećem mestu podijuma. Pred praktično svojom publikom je dokazao visok nivo i izdržao sve pritiske zemljaka ANDREASA MIKELSENA u „volkswagen polu WRC“. Čak četiri „forda“ su medju TOP 10 a medju njima je i ovde petoplasirani Estonac OT TANAK. Takav rezultat je za svaku pohvalu. Na više od pola minuta iza TANAKA je četiri godine stariji Španac DANI SORDO. Nije baš oduševljen što je TANAK bio tako ubedljiv, ali, milo mu je što je mnogo bolje prošao od favorizovanog timskog kolege, Belgijanca TIJERI NOJVILA, sa „hyundaiem i 20 WRC“. Norvežanin, veteran, 43. godišnji HENING SOLBERG, najstariji medju TOP 10 vozačima, u „fordu“, čini se nije očekivao sedmu poziciju, jer je računao da će biti iza LATVALE, KRIS MIKA i NOJVILA, a odustao je i CAMILI. On i njegova verna i odlična suvozačica ILKA PETRASKO MINOR ( 40 god. ), nasmejani i presrećni su ušli u cilj u KARLSTADU .
I odlični Irac KREG BRIN je imao opravdanja za veliki osmeh jer je najuspešniji vozač „sitroena“, a malo je falilo da pretekne i Španca SORDA. Britanac ELFYUN EVANS, sa „fordom“, je na 9. mestu u generalnom, a prvi u svojoj kategoriji WRC 2, dok je Švedjanin PONTUS TIDEMAND najbrži od svih koji su vozili „škodu fabiu R5“.

Kompletno svi hvale neverovatne napore organizatora da u nepovoljnim vremenskim uslovima održi reli, da prirede KOLINOVU SKAONICU i na kraju PODIJUM. Podsetimo da je unapred otkazano čak 8 brzinskih ispita a danas još jedan i da je zbog malo snega na putevima otkazan i RALLY SWEDEN HISTORIC.

REZULTATI RALLY SWEDEN 2016 (12 brzinskih ispita – 9 otkazano zbog nedostatka snega)

1. OŽIE ….. „volkswagen polo WRC“
2. PADON …“hyundai i20 WRC“ ….+ 29.8 sek.
3. OSTBERG …“ford fiesta WRC“ …+ 55.6 sek.
4. MIKELSEN …“volkswagen polo WRC“ .. + 1.10.8 min.
5. TANAK …..“ford fiesta WRC“ ….. + 1.50.7 min.
6. SORDO ….“hyundai 120 WRC“ … + 2.24.0 min.
7. H.SOLBERG ….“ford fiesta“ ……+ 2.40.0 min.
8. BRIN …………..“sitroen ds3 WRC“..+ 2.44.6 min.
9. EVANS  ( WRC 2 )… „ford fiesta“ .. + 5-17.0 min.
10. TIDEMAND ( WRC 2 ) ..“škoda fabia R5″ ..+ 5.31.7 min.

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije