Rally Sweden 2016 – Kad nema snega dobar je roštilj

12. фебруар, 2016. #

Ako na nekom od mnogih relija WRC serije gledaoci znaju da uživaju onda je to sasvim izvesno karakteristično za čuveni snežni reli na severu Skandinavije.

Ipak kao retko do sada toplo vreme je krivo za stvaranje potpuno netipičnog ambijenta u zemlji vikinga. Već znate da je zbog topljenja snega i temperatura iznad nule bilo čak reči o otkazivanju relija, a onda je u poslednjem trenutku odlučeno da se itinerer izmeni i da se od predvidjenog 21. specijalnog ispita održi samo 13.

Reli je ipak počeo mimo planiranog programa jer je otkazan specijalni ispit u Karlstadu koji poslednjih dana nije ličio na zimski grad. Mnoge putanje brzinaca više su ličile na klasične makadamske a na nekim mestima voda od otopljenog snega stvorila je nezgodne prepreke i maskirala poveće kamenje koje je mnogima bilo baš malerozno.

Tek negde na severu, u šumama, na granici Švedske i Norveške počelo je da se naslućuje godišnje doba a na ogromnu radost svih meteorolozi su za noć izmedju petka i subote najavili pad pemperature i konačno … SNEG !!!

U petak je održano šest brzinskih ispita, po dva puta na tri mesta. Posle tih ispita najsrećniji i najbrži je bio SEBASTIEN OŽIE u svom „volkswagen polu“. Dobio je PET   ispita a JEDAN   je pripao odličnom KRIS MIKU sa „sitroenom“. Kada su svi očekivali još jači napad Britanca, dogodilo se nešto neverovatno i za MIKA i za navijače, praktično usledila je repriza malera sa RELIJA MONTE KARLO. MIK je udario u poveći kamen i izlomio vitalne delove vešanje pa je to označilo i zaustavljanje ovog asa.

Oštećenja vešanja i lomljenje prednjih delova postroja doživeli su i LATVALA i NOJVIL , pa im je to donelo previše negativnog vremena. LATVALA zaostaje čak 6.28. 8 minuza a NOJVIL 5.13.4

OŽIE sada ima prednost od POLA MINUTA, a prate ga PADON sa „hyundaiem“ ( + 30.9 ), OSTBERG sa „ford fiestom“ ( + 33.7 ), TANAK sa „ford fiestom“ ( + 32.1 ), SORDO sa „hyundaiem“ ( + 35.6 )….MIKELSEN je na 6. poziciji i sa 39 sekundi kašnjenja za liderom.

Ako neku posadu valja istaći onda je to sasvim sigurno dobro poznati norveško – austrijski tandem, HENING SOLBERG i gospodja ILKA MINOR u privatnoj „ford fiesti“, koji su na odličnom SEDMOM MESTU, medju najboljim vozačima sveta.

RALLY SWEDEN se nastavlja u subotu sa još  PET i u nedelju sa DVA specijalna ispita. Navijači ipak i pored malo snega uživaju, raspalili su roštilje i greju se uz vatru i sa što više tečnosti a majstori volana zajedno sa mehaničarima smišljaju da li na uske pneumatike postaviti svih 384 spajkova ili nešto manje.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije