Dakar reli 2016 – Odmor u Salti uz priče o „Kojotu“

10. јануар, 2016. #

U argentinskoj SALTI, sve je u znaku DAKAR RELIJA. Taj veliki grad od preko 600.000 stanovnika, na 1152 metara nadmorske visine, bukvalno je krcat učesnicima velikog karavana. Ispunjeni su svi hoteli, hosteli i privatna prenoćišta, kafići, restorani, ulice. U SALTI je sada temperatura vazduha oko 26 stepeni a tema svih razgovora je jedna – dešavanja na i oko 38. DAKAR RELIJA.
Argentina ima puno svojih predstavnika na ovom teškom maratonu. Medju mladima su najpopularnija braća PATRONELI, koji godinam učestvuju na DAKARU  . Stariji ALEHANDRO je već dva puta pobedio na DAKARU a sada su direktni rivali za prvo mesto u svojoj kategoriji.
U klasi motocikala najozbiljniji predstavnici ARGENTINE su vozači „honde“, JAVIER PIZZOLETO i KEVIN BENAVIDIS, a medju automobiulistima je sa „minijem“ ORLANDO TERANOVA, kome je ovo 10. DAKAR. Minule godine je zabeležio 4 etapne pobede.

Od TERANOVE se medjutim, ove godine, bolje snalazi 40. godišnji EMILIANO SPATARO, za volanom sigurno najbržeg RENAULT DASTERA ne svetu, koji ima osmo cilindrični motor i oko 380 KS. SPATARO je na odličnom 10, mestu u generalnom plasmana.
Ipak, izgleda da je najcenjeniji KOJOT, a to je sjajni 47. godišnji moto,reli,auto i kamiondžijski as FEDERICO VILLAGRA ( na slici ). Ima samo 70 kilograma i „špicastu“ fizionomiju, pa je možda i zbog toga stekao nadimak KOJOT. VILLAGRA je praktično ceo život proveo na raznim trkama. Višestruki je moto šampion ARGENTINE u motociklizmu i reliju, učestvovao je  i na puno trka najuglenije WRC serije… čak na 54 i ima 4 pobede na specijalnim ispitima u WRC-u. Na ovom DAKARU se preselio u kamion „iveco“ i u petoj etapi je bio lider klase. Njegovi saputnici u kamionu su Argentinci JORGE PEREU  COMPANC i ANDRES MEMI.

SALTA, pored ugostiteljskih objekata ima i mnogo toga važnijeg i poznatijeg. Hiljade turista koji već dugo posećuju taj najseverniji deo Argentine, najviše pričaju o katedrali i MUZEJU ARHEOLOGIJE, , gde se čuvaju mumije starih INKA, o starim kućama iz 18. veka, o koncertima muzike a vrlo je popularan izlet železnicom, u“ VOZU U OBLACIMA“ koji stiže do velikih visina ( i preko 4000 m. ) i prolazi kroz najoriginalnije predele te pokrajine.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije