Dakar reli 2016 – Najduži specijal pripao Peterhanselu, novom lideru

8. јануар, 2016. #

Iako se već po šesti put ponavlja jedno te isto, odnosno, da po šesti put specijalne ispite dobijaju vozači „pežoa“, ovoga puta je to STEFAN PETERHANSEL, ne može se reći da je 38.DAKAR RELI dosadan i nezanimljiv.

Maratonsku etapu od 542 km. koja je delom vodila kroz područje ogromnog dna isušenog slanog jezera, u Boliviji, a delom preko visokih planina, po terenu gde se ne zna gde je kamenje a gde opasne uvale, na znanje, veštinu i sreću dobio je zaista legendarni Francuz, 51. godišnji STEFAN PETERHANSEL, čovek sa čak 11 pobeda na minulim DAKAR relijima. Šest je ostvario motociklom, marke „jamaha“, a pet za volanom „micubišija“ i „minija“. Samo 17 sekundi iza njega kroz cilj je proleteo još jedan legendarni majstor relija, nekadašnji dvostruki prvak sveta u seriji WRC, 53. godišnji Španac KARLOS SAINZ, naravno obojica sa već dobro poznatim „pežoima 2008 DKR 16“. Usledila je pauza od 7.19 minuta i onda se na istom mestu našao Arapin AL RAJHI, sa „tojotom“, a potom su redom pristizali LOEB ( + 8.50 ), AL ATIJAH ( + 8.51 ), ROMA  i ostali. U generalnom plasmanu trojica iz tabora „PEŽO“ su na vrhu tabele generalnog poretka. Novina je samo da je sada PETERHANSEL na čelu, dok drugi, SEBASTIEN LOEB, kasni svega 27 sekundi a treći je SAINZ, sa zaostatkom od 5.55 minuta.

U kategoriji motociklista sve pršti od prave konkurencije. Australijanac TOBI PRICE , uzdanica ekipe „KTM“ dobio je još jedan specijal, ispred WALKNERA, koji takodje vozi „ktm“( + 1.05 ) i GONCALVESA sa „hondom“, koji je za WALKNEROM stigao kroz samo 7 sekundi. Poredak u generalnom plasmanu je sledeći..Vodi GONCALVES, drugi je PRICE ( + 35 sek. ), a treći WALKNER ( + 2.50 ).

GABOR SAGMAJSTER je posle male korekcije od strane organizatora, osvojio 64. mesto na specijalu, što je njegov najbolji plasman na ovom DAKARU, pa je u generalnom na 66. poziciji, takodje najboljoj u ovom maratonu.

U kategoriji kvadova došlo je do interesantne borbe izmedju dva brata, 38. godišnjeg ALEHANDRA PATRONELIJA i 35. godišnjeg MARCOSA PATRONELIJA, sa „jamahama“. Specijal je dobio mladji MARCOS, dok jeALEHANDRO,inače  omiljen u Argentini kao dvostruki pobednik DAKARA trenutno prvi u generalnom plasmanu. MARCOS zaostaje 2.48 minuta. Treći je u generalnom Rus KARYAKIN i svi su sa „jamahama“.

Medju kamiodžijama, bar što se čela karavana tiče sve je isto.  Oni su danas imali šestu etapu na potpuno drugačijoj putanji, zbog svojih gabarita i zarad bezbednosti, i na stazi koja je bila skoro upola kraća. Specijal je imao 295 km. Holandjanin STACEY je dobio specijal i zadržao lidersku poziciju sa „manom“ a prate ga VERSLUIS sa „ivecom“ i timski rival VILLAGRA sa “ manoma „. Najbrži sa „kamazom“, sada je Rus NIKOLAEV, sa 13.10 minuta zaostatka.

Na radost takmičara a na veliku žalost naroda Bolivije, brzi konvoj zahuktalih vozila sutra napušta tu zemlju i u sedmoj etapi se vraća u Argentinu. Na redu je sedmi specijal, dugačak samo 353 km. a u nedelju, 10. januara je VELIKI ODMOR za sve.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije