Inženjeri Volkswagena priznali zašto su varali

11. новембар, 2015. #

Kako piše Poslovni dnevnik, grupa inženjera Folksvagena koji rade na razvoju priznala je u sklopu interne istrage da su manipulacijom pokušali da postignu niske emisije izduvnih gasova i manju potrošnju jer se nisu usudili da govore protiv bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna.

Kako je objavilo nedeljno izdanje nemačkog tabloida Bild, Vinterkorn je 2012. na ženevskom auto salonu objavio kako će taj proizvođač automobila do 2015. srezati emisije ugljen-dioksida u svojim vozilima za trećinu. Međutim, iako je inženjerima tada bilo jasno kako će taj cilj biti teško dostići, niko mu to nije rekao, saznalo se u internoj istrazi. Nakon što je u septembru izbio skandal sa varanjem na emisijama azotnih oksida, prošlog utorka je VW objavio kako je za 800.000 vozila prodatih u Evropi potcenio podatke o potrošnji goriva i emisijama štetnih gasova.

Kako piše Bild, inženjeri su nižu potrošnju pokušali ostvariti pumpanjem guma testnih vozila na viši pritisak te dodavanjem malog udela dizel goriva u motorno ulje. Takva praksa trajala je sve do leta ove godine. Izbijanjem skandala u septembru, jedan od inženjera navodno je u oktobru sve ispričao svojim nadređenima. Tako se sada prvi put u skandal uvodi element korporativne kulture u VW-u i menadžerskog stila Martina Vinterkorna koji je ostavku dao nekoliko dana po izbijanju prvog skandala.

Njegovi advokati odbili su da komentarišu medijske napise, a isto je učinio i portparol VW. Međutim, potvrdio je da su internoj istrazi „zaposleni napomenuli da je bilo nepravilnosti u podacima o potrošnji goriva te da su ti navodi predmet dalje istrage“, ističe Rojters. Ovo poslednje otkriće dodatno je produbilo krizu u kompaniji koja bi se, prema procenama, mogla suočiti s troškovima skandala i do 35 milijardi evra. Navedena brojka odnosi se na sudske troškove, kazne regulatora i troškove povlačenja vozila u servise. O širenju skandala u ponedeljak je raspravljao i Nadzorni odbor kompanije.

Izvor: Poslovni dnevnik / B92.net

Foto: arhiva Auto.blog.rs / Volkswagen

Galerija slika

Članci iz iste kategorije