Moto GP – 350.000 imena na peticiji za ukidanje kazne Valentinu Rosiju

27. октобар, 2015. #

 

Vođstvo MotoGP Svetskog šampionata je odlučilo da kazni italijanskog vozača Valentina Rossija zbog navodnog rušenja Marca Marqueza za vreme trke u Maleziji.

Rossi je, kako se u prvi trenutak činilo, u jednom bliskom duelu s Marquezom na stazi nogom odgurnuo španskog vozača koji je potom pao i odustao od trke. Disciplinska komisija trke kaznila je Rossija s tri kaznena boda na njegovoj trkačoj vozačkoj dozvoli, što je istovremeno značilo postavljanje u poslednji startni red poslednje trke sezone – Velike nagrade Valensije. Rossi u tu trku ulazi sa sedam bodova prednosti ispred Lorenza i samo velikim čudom može odbraniti tu prednost startom iz poslednjeg reda.

Međutim, nakon što se na internetu pojavio usporeni snimak iz helikoptera na kome se jasno vidi da je Rossijev trzaj nogom stigao tek nakon što je Marquez izgubio ravnotežu i kontrolu nad motorom krenula je PETICIJA u kojoj se traži ukidanje Rossijeve kazne. Na snimku se jasno vidi da je Marquez preterao u svojoj agresivnosti i previše se približio italijanskom vozaču i pritom ga dotakao svojim upravljačem. To je bio razlog njegovog pada, a ne Rossijev trzaj noge koji je bio posledica Marquezovog dodira.

Preagresivni i veoma nervozni Španac

Ovo nije prvi put da je Marquez toliko agresivan u svojim duelima na stazi, zapravo uopšte je preagresivan u svojoj vožnji. Nakon što je osvojio dvostruku uzastopnu krunu u ‘kraljevskoj klasi’, Marquez se na početku ove sezone malo previše opustio. Od prvih šest trka završio ih je svega tri, dok je u tri morao da odustne.

Nakon toga je ušao u seriju dobrih rezultata, bio dva puta prvi i dva puta drugi, ali onda je ponovo krenula nervozna i agresivna vožnja koja ga je koštala nova tri pada u idućih šest trka. Činjenica što ga je još samo teorija držala u igri da odbrani titulu šampiona verovatno je bila previše frustrirajuća realnost za Marqueza, koji je i u prošlosti (poslednje dve godine) imao žestokih obračuna s Rossijem na stazi. Štaviše, nekoliko starijih vozača se požalilo na Španca da je preagresivan i da vozi prerizično.

U videu na dnu pogledajte ključne detalje iz duela Rossija i Marqueza na stazi u Sepangu. Videćete koliko je Špaac bio agresivan i koliko je riskantno ulazio u neke krivine i Rossijevu putanju. U dva slučaja mu je skoro ušao pod točkove i to je najbolji dokaz da nije vozio u skladu s ‘propisima’. Riskantna i neoprezna vožnja rezultirale su do sada smrću 87 vozača motora od osnivanja Svetskog šampionata 1949. godine. Ovakvi potezi Marqueza graniče upravo s tim da neko od njih dvojice završi pod točkovima motora poput nesrećnog Marca Simoncellija pre četiri godine.

Nemoguće je srušiti motor od 160 kg

Osim katalonskih medija većina je shvatila o čemu je reč i više ne razapinje Rossija bez razloga. Da li će zvanične osobe MotoGP šampionata smoći da skupe hrabrost i ponište kaznu na koju će se Yamaha žaliti? Ukoliko to ne napravi završnica Svetskog šampionata biće veoma nezanimljiva, a postoji mogućnost i da Rossi ni ne nastupi.

Pomenimo i ovo: Najmanja težina motora iz MotoGP klase je 158 kilograma. Da se sruži tako težak motor s vozačem koji njime upravlja treba ipak ‘malo’ više od blagog dodira kako je delovao Rossijev ‘udarac’, koji se zapravo nije ni desio.

„Ako niste znali, ti motori su veoma teški i mali dodir, čak da se i desio, ga nije mogao srušiti“, komentarisao je Rossi nakon trke.

I još nešto. S obzirom da praktično nije više mogao do titule šampiona, ima smisla da je Marquez agresivnom vožnjom u Maleziji želeo da isprovocira Rossija i da tako pomogne svom sunarodiku Jorgeu Lorenzu da se dočepa titule šampiona. To je mišljenje mnogih, a i opšte je poznato da su Lorenzo i Marquez dobri prijatelji i van motociklističkih staza.

Do sada je sakupljenjo oko 350.000 potpisa i to će svakako uticati na odluku Svetske moto organizacije (FIM), kojoj će se Yamaha žaliti. To je ujedno poslednja nada za 36-godišnjeg Italijana da ostane u igri za 10. titulu šampiona u svojoj karijeri, koju već šest godina priželjkuje i sanja…

Izvor: Gol.dnevnik.hr + AUTOBLOG.RS

Galerija slika

Članci iz iste kategorije