Preminuo Darko Vlahović, sjajni YU šampion sa „nsu-om“, iz 1968.

16. јул, 2015. #

Iz briljantne generacije starih automobilista, s kraja 60. godina, napustio nas je advokat DARKO VLAHOVIĆ, beogradski as koji je sa velikim uspehom vozio kružne i brdske trke, relije pa i formulu na Ušću. Na fantastičnim trkama pokraj beogradskog mosta, u leto 1969. godine, na Kupu Evrope a u trkama za VELIKU NAGRADU BEOGRADA , Darko Vlahović je zajednoi sa Djordjem Tomićem vozio jedan zastareli model formule. Bili su na startu zajedno sa kasnije čuvenim NIKI LAUDOM, a u toj klasi je pobedio Aistrijanac Pankl. Darko i Djordje su zauzeli na cilju pretposlednje i poslednje mesto, ali to se i očekivalo s obzirom na potpuno nekonkurentne mašine njihovih formula.

Početkom 2008.godine imao sam priliku da razgovaram sa DARKOM VLAHOVIĆEM, u njegovoj advokatskoj kancelariji na Obilićevom vencu, i evo odlomka iz knjige „Moj svet brzine“:

„U pričama o Avali, medju starim asovima automobilizma, od kojih nažalost mnogi nisu živi, uvek se spominjalo ime beogradskog advokata DARKA VLAHOVIĆA.  Vozio je „princa 110 SC“ i pobedjivao na mnogim takmičenjima i Branislava Boleta Boškovića i Marjana Kulundžića i druge. U zvanično prvom šampionatu Jugoslavije, koji je imao  5 klasa, DARKO VLAHOVIĆ je bio i prvi YU šampion u kategoriji do 1300 kubika.
Te godine su šampioni bili pravi šmekeri auto sporta, vrhunski obrazovani mladi ljudi. U klasi  do 850 kubika, SRDJAN JANKOVIĆ, kasnije profesor na Mašinskom fakultetu, doktor  aerokosmonautike i predsednik Džudo saveza Jugoslavije, u klasi do 1000 kubika legendarni JOVICA PALIKOVIĆ šampion moto sporta, relija i kružnih trka, učesnik više Monte Karlo relija i maratona OKO EVROPE, u klasi do 1150 kibika, BRANISLAV BOLE BOŠKOVIĆ, istaknuti novinar , urednik u tada najpopularnijem listu „Sport“, u klasi do 1300 kubika, advokat DARKO VLAHOVIĆ, i u klasi do 1600 kubika BOGDAN DAMJANOVIĆ koji je vozio „ford kortinu GT“.“

DARKO VLAHOVIĆ je bio dobar prijatelj sa velikanima moto sporta, profesorom MIHAJLOM BORISAVLJEVIĆEM i VOJOM IVANIŠEVIĆEM i ovako je govorio:

„Profesor Borisavljević je bo najskromniji čovek na svetu. Jedini je odbio poklon Nemaca – novi „porše“, kada je na njihov zahtev konstruisao motor za tenk, a odbio je i bilo kakvu novčanu nagradu. Tek na insistiranje je zamolio da se njegovim drugovima i njemu da nekoliko kompleta svećica „boš“.“

DARKO VLAHOVIĆ je napustio automobilski sport shvativši da na trke dolaze Hrvati sa mnogo konkurentnijim automobilima i da su finansijski daleko jači. Od svojih kolega je najviše cenio JOVICU PALIKOVIĆA.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije