Vulkanizer Djole i dalje najbolji ( Bul.Kralja Aleksandra 392 tel.38.09.440 )

8. мај, 2015. #

Stari zanatlija, vulkanizer Djordje Ranković rodjen je decembra 1947. godine. U to vreme je u Beogradu već uveliko funkcionisala porodična radnja RANKOVIĆA, otvorena 1921. godine.

Od tada pa do danas nebrojeni vlasnici vozila na točkovima pohodili su radnju koja se danas nalazi iznad Cvetkove pijace, na adresi Bulevar Kralja Aleksandra 392.

A te pomenute 1921. godine beogradjani su već dobro znali za gume, kakvih sve ima i koliko znače za udobniju i bezbednu vožnju. Motociklima se uveliko jezdilo širom našeg velegrada a bilo je i više onih koji su gume i jake felne koristili za brzu vožnju, pošto je još 28. juna 1909. godine održana prva motociklistička trka , uz učešče samo četvorice takmičara, od Niša, pored Smedereva, do Beograda.

„Prvi je od takmičara stigao u Beograd g.Radivoje Pavlović, knjigovodja moravske štedionice iz Žabara. On je pošao iz Niša u 9 časova pre podne, a ušao je u krug velosipedskog društva u Beogradu u 3 časa i 28 minuta po podne. Ceo put izmedju Niša i Beograda prošao je dakle za 6 časova i 28 minuta.
Drugi je stigao
g.Stevan Djordjević, ekonom iz Rakinca, sela koje se nalazi u neposrednoj blizini Žabara. On je pošao iz Niša u 8 časova  i 40 minuta, a stigao je u 5 časova i 5 minuta.
G.Dragiša Stojadinović došao je u Smederevo i tu prekinuo dalji put, a g.Radovanu Savatiću skrhao se zadnji točak blizu Aleksinca, te je on morao prekinuti put“
( objavljeno u knjizi „Trkačka pozornica“ ).

Tako je svojevremeno pisala „Politika“, a od te 1921. godine mnogo toga se promenilo, popravilo ali i pokvarilo. Vulkanizerska radnja „DJOLE“ ostala je na istom mestu. Radi punom parom, ali, za razliku od nekadašnjih prastarih bicikala, motocikala i prvih automobila, u radnju stižu vlasnici  džipova, sa najmodernijim markama automobila  i aluminijumskim felnama koje često stradaju zbog naših sjajnih ulica i puteva.

Popravka defermisane alu felne nije baš jednostavan posao i ne može ga svako obaviti na pravi način. Majstor Djole ima vrhunske mašine koje ga nikada nisu izdale, obavlja varenje, peskiranje i farbanje ALU FELNI. O njegovom umeću, kvalitetu rada i poštenju zna zaista ogroman broj ljudi u celoj zemlji. Dobar glas o ovoj radnji stigao je na mnoga mesta, pa kada se kaže „Majstor Djole“mnogi odmah znaju o kome je reč.
Šteta je samo što taj briljantni zanatlija nema naslednika i  nekog mladog učenika kome će preneti svoje znanje.

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije