Preminuo Jova Borković, stari moto šampion iz Pančeva

2. април, 2015. #

Iz Pančeva je stigla loša i potpuno neočekivana vest. U svojoj 65. godini preminuo je poznati sportski as, motociklista  JOVAN BORKOVIĆ. Pozlilo mu je pre dva dana, prebačen je u bolnicu, gde je umro zarad srčanih problema.Sahrana će biti obaljena u petak 3.aprila 2015. na Novom groblju u Pančevu u 15 časova.

VREMEPLOV:

Sredinom sedamdesetih godina motociklistički i automobilski sport , je bio sasvim drugačiji nego danas. Kao što su to mnogi konstatovali, bilo je to zlatno vreme jugoslovenskog sporta na točkovima.

Automobilske trke na kružnim stazama su bile neverovatno popularne, sa puno takmičara i uvek uz više desetina hiljada gledalaca. Šampioni su bili, u klasi „fića“  MOMIR MOŠA FILIPOVIĆ , DAMIR  ŠTIMAC  i  MIODRAG BATA PEROVIĆ u klasama „abarta“, MILUTIN KEZA GAVRILOVIĆ sa „zastavom 101″, u klasi do 1150 ccm. i zatim ANTUN VIDMAJER sa „NSU TT“, i MIROSLAV NOSSE sa “ BMW 2002 TI ALPINA“.

Motociklističke trke su tada bile takodje i popularne i dobro posećene, a održavale su se uglavnom na gradskim ilicama širom Jugoslavije, u mnogim mestima u Vojvodini, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, i naravno u Hrvatskoj i Sloveniji. Prednjačili su takmičari iz Slovenije  i Hrvatske, ali, i u Srbiji je bilo puno kvalitetnih motociklista. Baš te 1974. godine u klasi do 125 kubika šampion je bio MIODRAG SARIĆ iz Sremčice, a u kategoriji do 175 kubika titulu prvaka je osvojio Slovenac ALFONZ BREZNIK, ispred jednog dugajlije iz Pančeva koji je nosio naočare i vozio motocikl marke  „beneli“. Bio je to mladi 24. godišnji JOVAN BORKOVIĆ član  kluba „Crvena ZVEZDA“, koji je pobedom u klasi,  29. septembra 1974. na stazi u Kraljevu, osigurao vice šampionsku titulu.

Sledeće 1975. godine JOVAN BORKOVIĆ je pobedio u Kavadarcima, takodje u klasi do 175 kubika, a iza sebe je čak za 17 sekundi ostavio višestrukog prvaka države, poznatog BRANKA BEVANDU, iz Hrvatske. U toj sezoni je Pančevac JOVAN BORKOVIĆ osvojio svoju prvu i jedinu titulu šampiona Jugoslavije u motociklizmu.

Skoro dve decenije kasnije, na trci ŠAMPIONA, 1993. godine na beogradskom aerodromu, u takmičenju kamiondžija JOVA BORKOVIĆ je pobedio i pred kamerama RTS-a   ispričao kako je stigao u svet brzine.

Par meseci posle te trke JOVA BORKOVIĆ je svog starijeg sina DUŠANA BORKOVIĆA počeo da priprema za trke najmladjih vozača kartinga, bio mu je trener, sponzor, pedagog i pravi otac. Nije bilo trke a da se pokraj staze nije videla krupna figura JOVE BORKOVIĆA, sa velikim šeširom, koji je strepeo, radovao se i navijao za svog DUCU. Od tog prvog odlaska na trke kartinga posle par stotina trka sa rivalima u kartingu, posle mnogih kružnih trka u klasi „hibrid“, posle relija, brdskih trka kod nas i u inostranstvu,njegov ponos i njegov junak DUŠAN DUCA BORKOVIĆ stigao je do neslućenih visina. Danas je jedan od dobro poznatih svetskih vozača.

Doživeo je JOVA BORKOVIĆ sjajne uspehe svog sina, i od nas otišao znajući šta je sve učinio.

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije