Borkovic u Marakešu – u subotu kvalifikacije, u nedelju dve trke uz Tv prenos

17. април, 2015. #

Jedini predstavnik SRBIJE u uglednom SVETSKOM ŠAMPIONATU TURISTIČKIH AUTOMOBILA ( WTCC ), 30. godišnji Pančevac i višestruki državni prvak, DUŠAN DUCA BORKOVIĆ, već nekoliko dana se nalazi u Maroku, u gradu Marakeš, gde će se u nedelju 19.aprila održati 3. i 4. trka ove posebno popularne serije najboljih automobilista sveta.

BORKOVIĆ je na prvoj trci u Argentini imao velikih problema sa uskim kokpitom svoje „honde“ i neadekvatnim sedištem za  njegovu visinu od 207 sm., trpeo je velike  bolove leve noge pa je i pored upozorenja lekara uspeo da učestvuje u trci ali bez uspeha zbog pomenutih problema ali i nedovoljno brzog automobila. Javio se iz Marakeša sa staze MOULAY EL HASSAN i poručio…

„Malo je bolja pozicija sedenja, ne trne mi noga ali je daleko od normalnog u trkačkom automobilu. Vozim za tatu ovaj vikend. Nadam se da će mi tim usetovati auto da pokažem šta mogu! Sećate se prošle godine!“

BORKOVIĆU je pre dve nedelje iznenada preminuo otac, nekadašnji šampion Jugoslavije u motociklizmu, 65. godišnji JOVAN BORKOVIĆ, i to je bio veliki udarac za DUCU i članove njegove porodice.

Podsetimo, minule godine je DUŠAN BORKOVIĆ, uz pomoć NIS-a ostvario svoj san i postao učesnik SVETSKOG ŠAMPIONATA TURISTIČKIH VOZILA. Posle sjajne karijere u SRBIJI , posle niza šampionskih titula u najkonkurentnijim klasama, posle osvajanja brdskog šampionata Evrope i vrlo dobrog učešća u ETCC seriji, BORKOVIĆ je proteklu sezonu u WTCC-u  proveo pokraj najvećih zvezda auto sporta, MILERA, TARKVINIJA, LOEBA, LOPEZA, HAFA, i mnogih drugih. Iako početnik  i bez iskustva na mnogim stazama,u trenutno najpopularnijim trkama na svetu, uspeo je da osvaja bodove pa i da se u Japanu popne na DRUGO MESTO PODIJUMA.

Aprila prošle godine je odlično započeo sezonu na uličnoj stazi MARAKEŠA, velikog grada praktično u centralnom delu KRALJEVINE MAROKO, koja se nalazi na krajnjem severozapadu Afrike, oivičena Atlanskim okeanom, Sredozemnim morem, Alžirom i Saharom.

Prisetimo se izveštaja sa te trke iz MARAKEŠA 2014. godine…

Borković ipak šesti u Maroku
Srpski automobilista kažnjen sa 10 sekundi što ga je koštalo pada s petog mesta

 automobilista Dušan Borković na svojoj debitanstkoj trci u WTCC (Svetski šamionat turing automobila) u Maroku zauzeo šesto mesto, čime je prvi trkački vikend završio sa devet bodova.
Iako je kroz cilj na stazi Mulaj el Hasan prošao kao petoplasirani, Borković je nakon zasedanja disciplinskih organa FIA posle trke, kažnjen sa 10 sekundi, zbog čega je sa petog prebačen na šestu poziciju.
Kazna je usledila zbog kolizije sa Portugalcem Tijagom Monteirom, kada je Borković prilikom preticanja zakačio konkurenta u zadnji branik. Prvi Srbin u WTCC po naredbi tima nije mogao da završi drugu trku zbog dima koji se širio u kolima, pa je ostao na učinku od devet bodova, čime je ostvario izuzetan uspeh za svoj prvi nastup

 

Ljubitelji auto sporta imaju priliku da sutra u 14  časova prate televizijski prenos kvalifikacija na kanalu EURO SPORT, a u nedelju i prenos obe trke na EUROSPORTU i RTS-u

Galerija slika

Članci iz iste kategorije