Rally Sweden 2015. – Tijeri Nojvil vodi, prate ga Mikelsen i Ožie

14. фебруар, 2015. #

Ni najbolji poznavaoci svetskog relija nisu u stanju da sa sigurnošću prognoziraju pobednika ovogodišnjeg ŠVEDSKOG RELIJA, uoči tri poslednja brzinska ispita koja će se održati u nedelju.

Mnogi su pre ovog snežnog i ledenog relija pomislili da će opet dominirati trojka iz FOLKSVAGEN MOTOR SPORTA, ali takve računice je delimično pokvario sve iskusniji i očigledno maksimalno koncentrisani Belgijanac, 26. godišnji TIJERI NOJVIL, momak koji bolje vidi uz pomoć naočara i dioptrije, i koji se nalazi u timu fabričkog „HJUNDAIJA“, ekipe koja se minule godine vratila u RELI ŠAMPIONAT SVETA, i vrlo brzo prikazala svoju moć i vrhunski kvalitet ( već u toj sezoni 2014. zabaležili su pobedu u Nemačkoj, a na prvo mesto podijuma se popeo baš TIJERI NOJVIL ).

Posle 18 brzinskih ispita NOJVIL ima minimalnu prednost, od samo 1.5 sekunde a odlični Norvežanin ANDREAS MIKELSEN, koji je  godinu dana mladji od NOJVILA, i vozi takodje fabrički auto, ali „folksvagen“, ima velike šanse da prvi put u karijeri zabeleži pobedu u elitnoj konkurenciji. Duel ove dvojice sjajnih momaka iz prikrajka prati zvanični svetski prvak, 31. godišnji Francuz SEBASTIEN OŽIE, u fabričkom „folksvagenu“ koji na relijima za ŠAMPIONAT SVETA ima  25 pobeda.

ŠVEDSKI RELI je sasvim sigurno najoriginalnije takmičenje u RELI ŠAMPIONATU SVETA. Rezlikuje se i od RELIJA MONTE KARLO koji takodje za podlogu ima sneg, ali i suve asfaltne deonice. Na ŠVEDSKOM RELIJU sneg i led prekrivaju kompletne brzinske ispite a svako skretanje sa idealne putanje dovodi do manjeg ili većeg zanošenja, a često i do potpunog skretanja sa puta i bukvalnog ukopavanja u snežne nanose. Prvi ŠVEDSKI RELI je održan još davne 1950. godine, a samo jedne godine, 1974., nije održan, i to zbog toga jer nije bilo dovoljno snega.

Ovo staro takmičenje je posebno popularno u toj zemlji a organizatori se svojski trude da zadovolje veliki broj posetilaca i da takmičenje učine zanimljivijim.  Već sedmu godinu za redom ustanovljena je sada već dobro poznata KOLIN MEK RE SKAKAONICA, gde se registruju najduži skokovi učesnika i proglašava pobednik. Minule godine je JUHA HANINEN zabeležio skok od 36 metara, a ove godine su najviše skočili MIKELSEN, 41 metar, i TIJERI NOJVIL, koji je leteo na dužini od 44 metra!

Danas je na ŠVEDSKOM RELIJU, i povodom DANA SVETOG VALENTINA, održano  i ISTORIK RELI TAKMIČENJE, a po treći put za redom je slavio simpatični bračni par PETER SOLBERG ( reli šampion sveta iz 2003. i zvanični šampion sveta u reli krosu ) i PERNILLA SOLBERG, u nezaboravnom i odlično prpremljenom „ford eskortu MK II“.

POREDAK NA ŠVEDSKOM RELIJU POSLE 18 BRZINSKIH ISPITA :

1. NOJVIL – „hjundai“
2. MIKELSEN – „folksvagen polo“ + 1.5 sekunda
3. OŽIE – „folksavagen polo“  + 9.6 sekundi

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije