Dakar reli 2015. – start sa crvenom kacigom i brojem 66

3. јануар, 2015. #
Posle uspešno obavljenog tehničkog i administrativnog pregleda u četvrtak, cela ekipa mogla je malo da odahne i napuni baterije pred ceremonijalni start Dakar relija. Petak je zaista bio dan za odmor. Iskoristili smo priliku da obiđemo centar Buenos Ajresa i zamenimo eure za argentinske pezose. Mnogo je isplativije promeniti novac po „uličnom“ kursu. U bankama zvanično se 1 euro prodaje za 10 pezosa, a van menjačnica se dobija 15,6 pezosa. Razlika je očigledna, pa smo i mi poput većine turista prodali devize po takvom povoljnijem kursu. Ipak, bili smo oprezni, jer uvek postoji mogunost da vas prevare. To se nama srećom nije deseilo, da li zbog Gaborove konstitucije ili nečeg drugog.

Videli smo se i sa srpskim bajkerom Vladimirom Stanimirovićem – Vladasom ( na slici ), koji već godinama živi u prestonici ove latino-američke države. Oženjen je Argentinkom i ima ćerku Milenu. Otišli smo na ručak u San Telmo, kvart poznat po dobrim restoranima, antikvarnicama i tango plesu.

U petak se ekipi pridružio Slovenac Miran Stanovnik. Došao je u pratnji fizioterapeuta Mateja, koji je i prošle godine bio na Dakar reliju. Moto tim je sada kompletiran i čine ga Miran Stanovnik, Gabor Sagmajster i  Janoš Deši. Iz Novog Sada, preko Brazila, stigli su novinar Mark Zakinski i snimatelj Laslo Tot, i oni će sa Argentincem Pablom di Markom koji večeras dolazi iz Kordobe, Ričardom Sagmajsterom i Predragom Milinkovićem biti deo podrške motociklisti iz Srbije.

Vozači se pripremaju za zvanično fotografisanje u 12.15 po lokalnom vremenu. U Argentini je -4 sata u odnosu na Srbiju. Posle brifinga predstoji ceremonijalni start na kome se očekuje izuzetno veliki broj ljudi. Podijum za predstavljanje takmičara je na Trgu 25 maja u srcu Buenos Ajresa. Među asovima već se oseća blaga nervoza, proveravaju sve sitnice i pričaju o onome što ih očekuje već u nedelju kad se vozi prva etapa.

Svi se slažu u jednom – već prvog dana biće teže nego inače, jer do cilja u Vili Karlos Paz treba preći 838  kilometara. Sve je toplije i već danas će biti +32 Celzijusa u Buenos Ajresu.

Veliki pozdrav čitaocima sajta „Moj svet brzine“, od cele ekipe Gabora Sagmajstera, iz Argentine.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije