Dakar reli 2015. – Kraj .. Mark Koma peti put osvajač odličja

17. јануар, 2015. #

Raduju se mnogi, njih preko 200, ali, skoro isti broj učesnika 37.DAKARA tuguje, jer nisu završili iscrpljujući maraton. Presrećan je Španac MARKO KOMA ( na slici ), jer je sa svojim timom i motociklom austrijskog proizvodjača „ktm“ ostvario zavidan rezultat, PETU POBEDU NA DAKARU. U klasi motociklista na poslednju etapu je krenulo samo 79 motociklista, od 161. koliko ih je bilo na startu.

Španjolka LAIA SANZ je zauzela 9. mesto i to je njen najveći uspeh na DAKARU, ujedno i najveći uspej jedne žene na ovom reliju. Najbolji motociklista iz naše regije, Slovenac MIRAN STANOVNIK je po čak 18. put učestvovao na DAKARU. Zovu ga Mister GRADONAČELNIK, jer je od nedavno postao župan u opštini LOG DRAGOMER. Završio je ovaj DAKAR na 28. mestu, a ima i puno navijača u Sbiji jer mu je supruga iz Šumadije. MIRANOV dobar prijatelj, naš Madjar iz Subotice, GABOR SAGMAJSTER je u svom 8. učešću na DAKARU doživeo veliki peh, već u drugoj etapi pad i težu povredu, zbog koje je morao da odustane.

Poljak RAFAL SONIK je presrećan, jer je posle pet pokušaja PRVI PUT POBEDIO sa svojom „kvad jamahom“ na DAKARU, a njegov najveći rival IGNACIO KASALE je odustao posle velike borbe.

Kod automobilista je ovoga puta bilo svega i svačega, a najstandardniju formu i sjajan ritam prikazao je NASER AL ATIJAH sa svojim suvozačem – MATTHIEU BAUMEL-om iz Francuske. Njihov „mini“ je radio savršeno i oni su od 2. etape bili na liderskom mestu. NASER je tako po drugi put pobedio na DAKARU. Južno Afrikanac ŽINIEL DE VILIER sa „tojotom“ bio mu je najopasniji protivnik, i potpuno zasluženo je opet osvojio vicešampionsko odličje DAKARA. Zbog pomenutog SONIKA i KRISTOFA HOLOVČIKA sa „minijem“ raduju se svi POLJACI. HOLOVČIK je takodje veteran, ima 52. godine, trostruki je reli šampion Poljske i reli šampion Evrope iz 1997. godine, na DAKARU je 10 puta, i treće mesto mu je najveći uspeh. Zanimljivo je da je verovatno najviši učesnik ove trke – ima 196 sm. samo  11 sm. manje od našeg DUŠANA BORKOVIĆA.

U kategoriji kamiona Rusi su zabeležili zaista fantastičan trijumf. Bukvalno su oduvali vozače „mana“ i „iveka“. Njihova podmladjena ekipa je funkcionisala savršeno, bio je to primer savršenog timskog rada. Od četiri „kamaza“, tri ekipe su na prva tri mesta, a „klinci“, 28. godišnji MARDEEV, i 30. godišnji NIKOLAEV  ( treći je bio stariji Karginov ), .. i nešto slabiji 29. godišnji SOTNIKOV su junački stigli do cilja, svaka im čast.

Dovidjenja do 38. DAKARA !

Beograd, 17. januar   www.mojsvetbrzine.r

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije