Dakar reli 2015. – još samo 4 etape do kraja

13. јануар, 2015. #

Završena je 9. etapa 37.DAKAR relija, a do kraja, do cilja u Buenos Airesu, preostale su još 4 deonice najvećeg svetskog maratona.

Da li je nešto sigurno kada je reč o pobednicima u klasama ? Možda pobeda NASERA AL ATIJAHA, medju automobilistima, i verovatno trijumf KAMAZA, u kategoriji kamiona. Kod motociklista i vozača kvadova je razlika izmedju prve dvojice veoma mala, pa su promene moguće.

Danas se dobrim delom vozilo po vrlo mekanom pesku i svi se slažu da je bilo veoma teško. Kod automobilista je  na specijalu pobedio onaj koji je na najmalerozniji način počeo ovaj DAKAR, a to je Španac NANI ROMA, sa „minijem“, koji sada pomaže NASERU AL ATIJAHU, relisti iz KATARA, i dalje vodećem u klasi. Iza AL ATIJAHA je Južno Afrikanac ŽINIEL DE VILIER sa „tojotom“, koji je na cilju današnje etape izmedju ostalog rekao :

„Pogrešio sam, loše sam odradio navigaciju, i bilo je teško na ovom „fiš-fiš“ ( mekanom ) pesku. Danas sam izgubio dosta vremena i NASER je još više odmakao“.

AL ATIJAH ima prednost  0d 23.58 minuta, drugi je dakle DE VILIER, a treći Arapin AL RAJHI ( + 39.29 ). Njih trojica su daleko bolji od ostalih, ili, bolje rečeno, imali  su najviše sreće.

Kod motociklista je posle velikog zastoja BAREDE, nastavljena borba za pobedu izmedju KOME i GONKALVESA ( na slici ). Razlika je samo 5.28 minuta, i biće zanimljivo pratiti ovo rivalstvo u preostalim etapama. To je duel izmedju 38. godišnjeg Španca KOME, koji je već 4 puta pobedjivao na DAKARU vozeći „ktm“, i 45. godišnjeg Portugalca GONKALVESA, sa „hondom“, koji na DAKARU nikada nije pobedio, dva puta je bio na 3. mestu

Slična situcija je i medju motociklistima na četiri točka, kod vozača kvadova. Tu je razlika još manja, jer 48. godišnji Poljak SONIK ima samo 4 minuta prednosti u odnosu na 31. godišnjeg Čileanca KASALEA, obojica voze „jamahe“.

Kod kamiondžija je verovatno sve već sigurno, a to je da će vozači „kamaza“ zabeležiti pobedu, možda čak dvostruku ili trostruku.  Za sada je prvi MARDEEV, a drugi NIKOLAEV ( +14.10 ).

Galerija slika

Članci iz iste kategorije