Dakar reli 2015. – 6. etapa – Bareda Bort povećao vodjstvo, 4 prva mesta za Ruse

9. јануар, 2015. #

Posle 688 km. dugačke 6. etape 37.DAKAR RELIJA, od kojih je 319 km. bio dugačak specijalni ispit 31. godišnji Španac JOAN BAREDA BORT , sa fabričkom „hondom HRC rally“, je zadržao prvo mesto, tojest vodjstvo povećao za 2 minuta. BAREDA je i u ovoj etapi jedino vodio računa gde se nalazi njegov najozbiljniji rival, zemljak MARK KOMA. Prvo mesto na specijalu je prepustio Portugalcu RODRIGEZU, koji za njim zaostaje sada  36.4 minuta, a on je bio 5. na specijalu, ispred  MARKA KOME, četvorostrukog DAKAR šampiona, koji je specijal završio kao 6. sa svojim fabričkim „ktm-om“.

Bila je to prava reli taktika ovog mladog asa koji je visok 180 sm. a težak samo 76 kg. JOAN BAREDA BORT je na DAKARU tek peti put, minule godine je bio 7. a u njegovoj karijeri su i dve pobede na velikim moto maratonima, na RELIJU FARAONA 2012. godine i na španskom BAJA RELIJU.

Dakle, u klasi motocikala 1. BAREDA 2. KOMA ( + 12.27 min. ) 3. GONKALVES…16. LAI SANC ( + 1.23.09 sat )…38. veteran 50. godišnji Slovenac MIRAN STANOVNIK ( + 4.06.04 ), član tima SAGMAJSTERA, a takodje član tog tima Madjar DEŠI je sve bolji, i posle 6. etape je na 51. mestu, gde bi da nije pao danas verovatno bio i naš GABOR SAGMAJSTER.

U kategoriji kvadova Poljak SONIK je i dalje ubedljivo prvi, iako je današnji specijal dobio KASALE. SONIK ima prednost od čak 20 minuta, sa dobrim izgledima da trijumfuje na 37. DAKAR RELIJU.

Medju automobilistima se poredak u generalnom plasmanu nije promenio. Relista iz Katara, NASER AL ATIJAH, vozi i brzo i sigurno, dobio je današnji specijal ispred ROBIJA GORDONA, koji kao što se zna ima ogromni zaostatak, pa je generalni poredak kao i juče 1. AL ATIJAH 2. DE VILIER ( + 11.02 ), 3. AL RAJHI ( + 28.44 ).

Kod kamiondžija su tokom cele etape i specijala dominirali Rusi sa „kamazima“. Čak četiri „kamaza“ su predvodila karavan teškaša. Specijal je dobila ruska trojka na čelu sa  30. godišnjim EDUARDOM NIKOLAEVOM ( nekada vozačem kartinga,  i već 8 godina učesnikom DAKARA, u raznim ulogama), uz asistenciju suvozača EVGENY YAKOVLEVA i mehaničara AKHMADEEVA. Oni su i dalje prvi u generalnom plasmanu, a slede ih  2.KARGINOV ( +13.38 ), 3. MARDEEV ( + 38.16 ) i SOTNIKOV (+ 58.41 ). Sada je već izvesno da će „kamaz“ pobediti na ovom 37. DAKAR RELIJU, a kome će pripasti čast osvajanja najvišeg mesta na podijumu zavisi od timskog dogovora.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije