Saobraćaj – uskoro nove i strože kazne !!!

18. новембар, 2014. #

Kako prenosi RTS, izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja trebalo bi da se nađu pred poslanicima do kraja godine. Članovi radne grupe predložili su nekoliko destina novih kategorija prekršaja i isto toliko novih pravila u ponašanju koje bi vozače mogli da čekaju već sledeće godine.

Izmenama Zakona biće obuhvaćena i nova kategorizacija nasilničke vožnje. Do sada je to bilo preticanje preko pune linije, kolone vozila i dvostruki prolaz kroz crveno svetlo. Sada stručnjaci žele da u Zakon ugrade još dva primera ovakvog ponašanja – vožnju motocikla na zadnjem točku i prekoračenje brzine u naseljenim mestima ili na auto-putu.

„Vožnja preko 80 kilometara u naseljenom mestu i preko 150 kilometara na auto-putu mogli bi da se kategorišu kao nasilnička vožnja jer time vozač potpuno svesno krši neki propis“, ističe Krste Lipovac, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Konkretan predlog je i da se dozvoli parkiranje na trotoaru svuda gde je to zakonski moguće, jer je sada strogo zabranjeno osim ako parking servis to nije odredio. Takođe, treba dozvoliti preticanje motokultivatora ili traktora iako je linija puna jer se time ubrzava saobraćaj.

„Gde je to moguće, treba omogućiti preticanje poljoprivrednih mašina jer one usporavju saobraćaj. Traktori razvijaju od 30 do 40 kilometara na čas i oni više svojim kretanjem čine saobraćaj nebezbednim više nego ostali učesnici“, objašnjava Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da treba poooštriti kaznenu politiku.

„Treba nagraditi savesne i još više kazniti nesavesne vozače. Treba pooštriti kazne i pre svega treba još bolje precizirati ulogu putara, koji do sada nisu odgovarali ni u jednom slučaju“, navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U okviru promena Zakona predlaže se i veće odvajanje novca iz budžeta za bezbednost saobraćaja. Ta sredstva treba usmeriti ka projektima koji su realni i praktični. Njima će se finansirati kružni tokovi, novi trotoari, semafori i zaštitne ograde. Agencija za bezbednost saobraćaja biće nadležna za kontrolu trošenja tih sredstava, kako bi se sprečile zloupotrebe.

Izvor: Rts.rs

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije