Sećanja: Tri godine od smrti Simončelija

23. октобар, 2014. #

Na današnji dan pre tačno tri godine na stazi „Sepang“ tokom trke za Veliku nagradu Malezije Moto GP šampionata život je izgubio Marko Simončeli.

Marko Simončeli. Ime na čiji se pomen do te kobne godine ljudima širom planete razvlačio osmeh od uveta do uveta. Onda je usledio potpuni šok, zatim nevera, a potom je i realnost konačno pogodila ceo svet.

Simončeli je poginuo u drugom krugu trke, kada je izgubio kontrolu nad svojim motorom, a potom su u njega udarili i Kolin Edvards i Valentino Rosi. Mladom Italijanu je od jačine udarca spala kaciga i on je ostao da leži nepokretan na stazi, a iako je medicinski tim brzo reagovao, on je podlegao povredama manje od sat vremena kasnije.

I niko neće saznati šta je, tada 24-godišnji vozač, mogao sve da učini. A mogao je mnogo.

O svemu šta je do tada postigao ne treba mnogo ni pričati. Podsećati na njegovo ponašanje i razoružavajući osmeh je izlišno. Ono što mnogi ne znaju je da  je imao potpisan ugovor sa Repsol Hondom za 2012. i ko zna kako bi Moto GP pejzaž izgledao da se taj transfer ostvario

Svet motociklizma i sporta uopšte je tom tragedijom izgubio mnogo jer je Italijan bio jedan od najboljih vozača, ali i najzanimljivijih momaka u celom šampionatu. Mnogi su ga smatrali naslednikom Valentina Rosija, a i ’Doktor’ je sam više puta istakao da bi voleo da njegov veliki prijatelj to na kraju i bude.

Ono što je sigurno je da je staza bila dom Simončeliju, iako je baš na njoj tragično izgubio život. Poznato je i da je popularni Super Sić bio miljenik publke i veliki šaljivdžija. Sada, staza u Mizanu na kojoj se vozi VN San Marina nosi njegovo ime, a njegova fondacija do sada je skupila milione i milione dolara za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

O tome koliko je bio veliki čovek i veliki vozač najbolje svedoči rečenica Valentina Rosija: Moto GP neće biti isti nakon njegovog odlaska.

Svet je prerano ostao bez njega ali svet nije zaboravio 58 i Super Sića!

SPORT KLUB + AUTOBLOG

Galerija slika

Članci iz iste kategorije