Automobili troše znatno više goriva nego što govore fabrike

25. октобар, 2014. #

Automobili u Evropi troše puno više goriva nego što to tvrde proizvođači, pokazalo je novo istraživanje koje je sproveo Međunarodni savet za čisti saobraćaj (ICCT).

„Svi podaci potvrđuju da kontinuirano raste jaz između podataka o potrošnji koji daju proizvođači i stvarne potrošnje“, izjavio je šef evropske filijale ICCT-a Peter Mock za nemački list Der Spiegel.

ICCT je analizirao podatke više od 500.000 vozila koja se kreću evropskim putevima koristeći vodeće internet portale.

Angažovani vozači koriste svoje datoteke kojima upoređuju stvarnu potrošnju goriva s onom drugih vlasnika istih vozila i zvaničnim podacima proizvođača.

Analiza podataka popularnog nemačkog sajta Spritmonitor.de pokazuje da je taj raskorak porastao sa sedam posto u 2001. na 30 posto 2013. godine. Slični rezultati prikupljeni su sa drugih specijalizovanih sajtova u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Holandiji.

Stručnjaci ICCT-a kažu da je automobilska industrija ostvarila značajan napredak na polju smanjivanja potrošnje goriva i emisije C02 ali su izrazili zabrinutost zbog ovog raskoraka.

Proizvođači automobila podatke o potrošnji goriva dobijaju u laboratorijskim uslovima odobrenom metodologijom koja je predmet kritika zbog neuvažavanja stvarnih uslova vožnje na evropskim putevima.

Izvor: Seebiz.eu + AUTOBLOG

Galerija slika

Članci iz iste kategorije