Pozorišna predstava „Kir Janja“ po 200. put – Narodno pozorište

2. новембар, 2011. #

Baš dok sam bio u svakodnevnom poslu oko pripremanja svega,  za moju novu knjigu „TRKAČKA POZORNICA“, zazvonio je telefon,  i iz beogradskog Narodnog pozorišta mi se javila gospodja Gordana Perovski, sufler u našem nacionalnom teatru. Gospodju Perovski sam upoznao na Krfu, a danas sam od nje dobio ljubazan poziv za sutrašnju 200. predstavu „KIR JANJE“.

Naravno, odmah sam joj zahvalio i obećao da sigurno dolazim, pogotovo što pozorište izuzetno cenim, i što sam za pozorište čuo još kao mali, jer sam rodjen u Somboru, najzelenijem gradu Vojvodine, u kojem je pozorište osnovano još 1879. godine, a prva predstava odigrana 25. novembra 1882. Svi u mojoj porodici, tačnije u majčinoj familiji,  su bili glumci, moja majka MILENA,  koja danas ima 90 godina, moji pokojni , deda VLADIMIR, baba JELICA, i njena sestra, moja baba SMILJA, rodjena MILANKOV, a udata TUCAKO VIĆ , koja je u SOMBORSKOM NARODNOM POZORIŠTU odigrala preko 300 puta,  ulogu GOSPODJE MINISTARKE.

Sutrašnja jubilarna predstava „KIR JANJA“ komediografa JOVANA STERIJE POPOVIĆA, u režiji EGONA SAVINA dobila je izvanredne kritike, i proglašena je ze „najznačajnije ostvarenje u kulturi za 1992.“ a osvojila je i tri STERIJINE NAGRADE , za režiju, glumu, i scenografiju.  Premijerno je izvedena 25.12.1992. Sjajni PREDRAG EJDUS u naslovnoj ulozi KIR JANJE, i LEPOMIR IVKOVIĆ  u ulozi NOTAROŠA, odigrali su sve dosadašnje predstave, dok su se u ostalim ulogama glumci smenjivali.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije