Nikola Miljković – sastanak sa novinarima

3. октобар, 2011. #

U ovoj neobično teškoj godini za automobilski sport u Srbji, kada mnogi nisu imali mogućnosti ni za nabavku kvalitetnih pneumatika, niti drugih profesionalnih rekvizita, kada su mnoge klase jedva sastavljane, kada je bilo  skoro nemoguće doći do sponzora koji će finansirati bar deo enormnih troškova, NIKOLA MILJKOVIĆ, momak sa beogradske Karaburme, sa nepunih 16 godina je krenuo u svoj premijerni šampionat na kružnim i brdskim stazama. Iza sebe je imao  petogodišnje iskustvo u kartingu, i više stotina sati treninga i trka, najviše na popularnoj karting stazi ADA HUJA. Tri puta je bio vice prvak Srbije u kartingu, a onda je njegov učitelj i otac ZORAN MILJKOVIĆ video da mu je sin spreman za nešto više, teže i izazovnije. Iako naravno nije mogao dobiti vozačku dozvolu za učešće u saobraćaju, mali NIKOLA je zahvaljujući odredbi sportskog pravilnika, kao uspešan karting majstor, stekao pravo da se nadmeće sa mnogo starijima u najslabijoj, ali i najkonkurentnijoj klasi nacionalnog prvenstva, u takozvanom „Malom N-u“, gde svi voze specijalno sredjeni „jugiće“, sa strogo propisanim preradama.

Već na prvoj brdskoj trci, na stazi u Loparima, po vlažnoj i klizavoj stazi, stigao je do svoje prve pobede u karijeri automobiliste. Mnogi koji su sumnjičavo ili sa strepnjom ispratili odluku o NIKOLINOM debiju shvatili su da će se mali kartingaš ipak izboriti sa konkurencijom i da neće biti loš. Kako su odmicale trke, tako su se nizale i pobede,  a mali „žutokljunac“ je sticao sve veći broj simpatizera i pravih navijača. NIKOLA MILJKOVIĆ je pobedio na svim brdskim trkama na kojima je učestvovao , i osvojio prvu titulu šampiona. Uporedo je stizao i do trka na kružnim stazama,  koje su mnogo teže,  prvenstveno zbog direktnkih kontakta na stazi,  sa čak dvadesetak već oprobanih vozača u klasi „Mali N“. Simptični gimnazijalac, učenik 2. razreda VII.  Beogradske gimnazije, pojavio se na šest trka i uspeo da trijumfuje 3 puta. Imao je zaista velike rivale, pa do nove tiule nije stigao ni malo lako. Na poslednjoj trci, na stazi aerodroma u Batajnici doživeo je posle pobede prave ovacije, a najviše su se radovali članovi njegove porodice, sestre, majka i otac,  i naravno,  njegov verni mehaničar, poznati beogradski sportski vozač i „tjuner“, MILOŠ SPASOJEVIĆ – „Trovač“,  čija je uloga u osvajanju ovih odličja bila neprocenjiva.

NIKOLA MILJKOVIĆ, 16-to godišnji klinac sa Karaburme ušao je u istoriju auto sporta u Srbiji, kao najmladji dvostruki šampion, prvak na brdskim i kružnim stazama. To do sada nikome nije pošlo za rukom.

U četvrtak,6.oktobra 2011., u 14 časova NIKOLA i njegov otac ZORAN MILJKOVIĆ prirediće mali sastanak sa novinarima, u prostorijama Auto moto saveza Srbije, u Ruzveltovoj broj 18. Biće na tom skupu puno njihovih prijatelja, a naravno i naši ugledni šampioni NEBOJŠA BOBAN ATANACKOVIĆ, predsednik ASK CENTAR BOBAN, za koji je NIKOLA vozio na brdskim stazama, i DRAGAN SIMIĆ, predsednik ASK BALKAN  čije je boje NIKOLA MILJKOVIĆ branio na kružnim stazama, a očekuje se i dolazak sponzora, vlasnika EURO PETROLA i KOMPAKT TREJDA.


Galerija slika

Članci iz iste kategorije