WRC 2022, 55.Vodafone Rally Portugal(2.dan) – Kralj je na vrhu….ime mu je Sebastien Loeb

20. мај, 2022. #

Kada decu pitaju ..“Koja reka protiče ispod Savskog mosta“…sledi osmeh i logičan odgovor – „SAVA“…..a kada u Francuskoj a i širom sveta postavite zadatak : „Ko je najbolji reli vozač sveta“….odgovor može biti samo jedan …..SEBASTIEN LOEB !!!!! ( neki to prezime izgovaraju sa LEB )

Gospodin Sebastien Loeb danas ima 48 godina i DEVET puta je bio reli šampion sveta. O njegovim gostovanjima u drugim serijama, o njegovim pobedama, rekordima, peharima…izlišno je govoriti. Samo ću podsetiti da je učestvovao na 182 WRC relija, uz 80 pobeda i čak 932 trijumfa na brzinskim ispitima. Dozvolite da napomenem da sam dva puta bio sa tim neverovatnim čovekom, prvi put kada sam ga na reliju u Turskoj upitao šbog čega je odustao, i drugi put na trci WTCC na Hungaroringu…

Ovog vikenda je opet stigao medju svoje prijatelje – elitne vozače vrhunski ugledne serije WRC, koja je, opet ponavljam …..po meni, NAJKONKURENTNIJA, najteža, najopasnija i najpopularnija disciplina automobilskog sporta…neka izvine mladi komentatori ….WRC je ipak ispred FORMULE 1 i MOTO GP.

Sebastien Loeb ove sezone ima jedan drugi program a kao član M-SPORT FORDA pojaviće se na stazama WRC samo nekoliko puta.
Godinu je započeo vanserijski, fantastično i maksimalno uspešno – u novom hibridnom automobilu  „ford-puma“, kojeg je nedovoljno testirao jer je stigao sa Dakar relija, pobedio je na RELIJU MONTE KARLO. Promenio je suvozača, dugogodišnjeg DANIJELA ELENU, i odlučio se za 50. godišnju nastavnicu matematike, Francuskinju Izabel Galmiš. Njih dvoje su bili najbolji na cilju relija MONTE KARLO 2022. i upisali se kao najstariji vozač i suvozačica u istoriji RULET RELIJA. IZABEL je tako postala prva suvozačica pobednik WRC relija posle davne 1997. kada je isti uspeh ostvarila Italijanka Fabricia Pons…..poznata kao perfektni kopilot najčuvenije žene relistkinje, Francuskinje MIŠEL MUTON ( pobedila na 4 WRC relija )

SVETSKI ŠAMPIONAT RELIJA je oblast koju prate milioni. Ima i kod nas i u komšiluku vozača koji su istinski poznavaoci reli istorije, kao što je to recimo  Beogradjanin i šampion Boško Marković, ili na primer Zagrepčani, šampioni relija Davor Devunić „Deva“ i Borko Skurić….ali Srbija ima i one koji prate auto sport a ne znaju elementarne podatke ( moj nažalost preminuli i zaista uspešni kolega Milenko Kozarev je mislio da je Mišem Muton muškarac, a nezreli i potpuno neinformisani komentator RTS-a Nemanja Matić je prilikom jednog komentarisanja i zajedničkog snimanja zamalo „pustio“ u etar podatak da je jedina žena pobednica Dakar relija, Nemica Juta Klajnšmit, muško ??? )

Elem, na aktuelnom VODAFONE RELIJU PORTUGAL, Loeb je uoči starta izjavio da realno ne očekuje pobedu, ali, da će dati sve od sebe da bude dobar…

Po običaju bio je skroman….posle 4 od 21. brzinskog ispita iskusni as iz Alzasa, SEBASTIEN LOEB, je prvi u generalnom poretku, 0,5 sekundi ispred Britanca Evansa sa „tojotom“…dok je treći Nojvil sa „hjundaiem“ i sa + 3.3 sekunde…
Reli je tek počeo, konkurencija i ujednačenost su zadivljujući….niko, ama baš niko ne može sa sigurnošću reći ko će pobediti, ko će odustati, ko će pasti u plasmanu zbog probušene gume ili izletanja sa staze…..sigurno je samo jedno …na RELIJU VODAFONE PORTUGAL 2022. učestvuje jedna briljantna posada….profesor vožnje SEBASTIEN LOEB i čudesna nastavnica matematike IZABEL GALMIŠ.

Djordje Djenić, Beograd 20.maj 2022  „Mojsvetbrzine.rs“

Galerija slika

Članci iz iste kategorije