WRC 2022, 55.Vodafone Rally Portugal – Novi duel, Loeb-Ožie

19. мај, 2022. #

Večeras je počeo četvrti reli ovogodišnje sezone SVETSKOG ŠAMPIONATA – RELI PORTUGAL. Kao što je poznato, reč je o takmičenju na zemljanoj podlozi, poznatom makadamu koji godinama privlači baš ogroman broj navijača duž cele staze, u toku četiri dana – oko pola miliona gledalaca !

Prvi put će biti održan uz učešće svetskih reli asova koji voze nove hibridne automobile i svi oni su očigledno vrlo raspoloženi za ono što ih čeka na 21. brzinskom ispitu, u dužini od 338.24 kilometra.

Posebno je privlačan zbog novog duela dvojice velikana, koji kao što znate ove godine samo povremeno gostuju na najvećoj sceni…. a to su fantastični Francuzi Sebastien Loeb i Sebastien Ožie.

Već posle večerašnjeg uvodnog i ceremonijalnog ispita, na stazi od samo 2.82 km. „kralj relija“ mega uspešni Loeb je rekao : „Ne verujem da se mogu boriti za pobedu, ali, pokušaću da budem dobar“

Posle pobede na test ispitu „shakedown“ Britanac Evans je sa „tojotom“, na prvom brzincu koji ulazi u plasman, ostvario tek 9. vreme…..a najbrži je bio Belgijanac Nojvil u „hjundaiu“. Potom je u poretku Tanak, takodje sa „hjundaiem“, a treći Irac Brin sa „ford pumom“…
Sebastien Ožie je sa „tojotom“ ostvario 5.  vreme ….medjutim oni pravi pokazatelji  uspešnosti i brzine uslediće od  petka ujtru na OSAM brzinskih ispita.
Subota donosi SEDAM brzinaca, a Reli Portugal 2022 će biti završen u nedelju sa još PET ispita.

Podsetimo da je posle tri relija u šampionatu vodeći Rovanpera sa 76 bodova, drugi je Nojvil sa 47 a treći Brin sa 30….Rovanpera sutra ima ulogu „čistača“, što na makadamskim stazama predstavlja hendikep …pa će poslednji od ukupno čak 12 vozača hibrida voziti po delimično „očišćenoj“ stazi.

Zanimljivo je da je prvi Reli Portugal održan davne 1967. godine kao i naš čuveni JU RELI. Tada je u Portugalu pobedio domaći vozač Karpinteiro sa „renoom 8 gordini“, dok je kod nas slavio, na prvom mestu, poznati as Milivoje Božić sa „fiatom 850 S“.

Plasman na prvom ispitu ( od ukupno 21. ) :

1.Nojvil – „hjundai“
2.Tanak – „hjundai“….+ 0.6 sek.
3.Brin – „ford“……+ 1.4
4.Grinsmit – „ford“…..+ 1.8
5.Ožie – „tojota“….+  2.1
6.Rovanpera – „tojota“…..+ 2.7
7.Katsuta – „tojota“……. + 2.8
8.Loeb – „ford“……+ 2.4
9.Evans – „tojota“….+ 3.5
10.Furmo -„ford“……+ 4.4

Galerija slika

Članci iz iste kategorije