Nebojša Boban Atanacković – Predstavio Sportsku sobu, istoriju auto sporta

3. мај, 2022. #

 

Za NEBOJŠU BOBANA ATANACKOVIĆA čini mi se i vrapci znaju. Rodjen je 23.12 1943. godine, a u svet brzine stigao je početkom šezdesetih godina. Bio je DEVET PUTA ŠAMPION DRŽAVE, ali taj čovek ima još puno toga što ga stavlja u sam vrh UGLEDNIH ASOVA….

Po mojim kriterijumima BOBAN je sportista i ličnost koja je neobično puno, možda i najviše, doprinela značajnom nivou automobilskog sporta. Da se ne shvati pogrešno – ne misli se samo na rezultate na stazi, već na kompletan učinak, na delovanje i ponašanje van sportskih borilišta, na uspeh u poslu ali i u privatnom životu. Jednom prilikom je stari majstor automobilizma MILUN VESNIĆ rekao pred televizijskim kamerama: “ Šteta je što nema malo više ovakvih ljudi u našem auto sportu, kao što je Boban Atanacković „.

NEBOJŠA BOBAN ATANACKOVIĆ  je još kao dečak počeo da se bavi trkama i krenuo je od motocikla marke DJILERA. U to vreme su se svi šmekeri i vlasnici motocikala i ondašnjih vespi okupljali kod KONJA, pored bioskopa JADRAN. Ko je tada imao prevoz na dva točka sa motorom bio je faca. Majstori moto sporta odlazili su rado i na Dorćol, kod legendarnog deda Voje Ivaniševića, koji je da podsetim učestvovao na onoj čuvenoj trci oko Kalemegdana, 3. septembra 1939. godine. Sa DJILERE, Boban je prešao na motocikl marke AERMAKI, dve godine je odlazio na moto trke širom Jugoslavije a onda kupio automobil BMW 7OO i na prvom reliju dobio pehar. Mladi Atanacković je medjutim vrlo brzo ukapirao da je reli preskupa disciplina pa je uskoro nabavljen auto koji će u stvari i proslaviti našeg šampiona. Prvog NSU-a nabavio je od zagrebačkog vozača Antuna Vidmajera a kasnije je stigao onaj pravi ,  „špisov“ iz Študgarta. Beli NSU je jurio na bezbroj staza i bio jedan od najatraktivnijih automobila svih vremena, bio je lak kao perce . Godine l979. u šampionatu Jugoslavije na brdskim auto stazama NEBOJŠA ATANACKOVIĆ osvaja prvu titulu šampiona. Kada su mnogi očekivali još veće angažovanje na trkama BOBAN se okrenuo poslu i životnoj egzistenciji, stvorio je na Dorćolu auto centar pod svojim imenom, bio je u tri mandata poslanik u Skupštini Srbije, dve godine predsednik Odbora za trgovinu, predsednik Izvršnog odbora Opštine Stari grad a zatim i predsednik Opštine Voždovac. Posle pauze od čak 18 godina proradilo je opet trkačko srce pa se ATANACKOVIĆ vratio auto trkama. Vozio je puno automobila, medju njima i SUPER FIĆU

Trebalo bi mi još puno prostora za opisivanje svega što je ovaj marljivi i sposobni sportista uradio. Bar za mene broj titula i hrpa pehara ne znače baš sve, lično, posmatram kompletan opus neke osobe, njenu kulturu i rad. NEBOJŠA BOBAN ATANACKOVIĆ je ponos sveta brzine. Uz veliku pomoć supruge Gordane, koja mu je verni pratilac i u kući a i na trkama, uz podršku sina Vlade i svojih saradnika u centru BOBAN, ovaj vitalni as  imaće još puno toga da kaže.
Nedavno je u potkrovlju porodične kuće u Vrčinu, predstavio jedinstvenu sportsku sobu, pravi muzej automobilskog sporta i svoje bogatre karijere.

Djordje Djenić, Beograd 3.maj 2022

Galerija slika

Članci iz iste kategorije