WRC 2022, 2. Croatia Rally – Rovanpera oduševio Hrvate, jedina posada Srbije (Milovanović-Rabasović) bolja od poznatog asa Nike Pulića

22. април, 2022. #

Trebalo jer da „Moj svet brzine“ bude danas na prvom danu ovog odličnog relija, ali, nepredvidjene okolnosti su odlučile drugačije. Imali smo poziv od poznatih hrvatskih reli šampiona, Borka Skurića, Davora Devunića „Deve“, Tihomira Filipovića, Gorana Popovića , čekala nas je VIP propusnica, rezervacija u hotelu „Jadran“, u centru Zagreba, medjutim 2.CROATIA RALLY, pratićemo kao i većina u svetu, uz internet vesti i viber komunikaciju sa našim uglednim asovima iz glavnog grada Hrvatske…

Finac Kale Rovanpera, sa „tojotom GR jaris Rally 1“, 21. godišnji fantastični majstor relija bukvalno je leteo i oduševio stotinak hiljada navijača blizu Samobora, na prvih 8 ( od ukupno 20 ) brzinskih ispita. Vozio je veoma nezgodnim stazama Hrvatske, sa bezbroj krivina, prevoja i zamki, u stilu najboljeg na svetu…a prema poziciji u generalnom poretku šampionata, to zaista i jeste..

Prosto je, kako se to kaže, „oduvao“ konkurenciju u elitnoj klasi i već posle prvog dana ima prednost od JEDNOG MINUTA i 4 sekunde, što se u najvišem rangu a i u nižim kategorijama smatra baš ogromnom prednošću i govori o superiornosti…..Kale je danas bio istinski profesor svima….i kao da je u Hrvatskoj trenirao par meseci….a ne par dana kao i svi ostali !

Vest sa prvog dana aktuelnog relija, druga vest po redu, je da se na ovom uglednom takmičenju ,ŠAMPIONATU SVETA, pojavila i jedna reli posada iz Srbije, Lazar Milovanović ( 23 god. ) – Goran Rabasović ( 48 god. ), u „ford fiesti R4“. Naši relisti su ovog petka zauzeli 41. mesto u generalnom ( od 60 na cilju prvog dela), i 5. u klasi, od 11 takmičara, gde je prvi Madjar Robert Butor, sa „pežoom 208“. Ako mene pitate, to je dobar rezultat, i bilo bi odlično ako Lazar i Goran stignu do nedeljnog cilja…Bili su danas uspešniji od trofejnog Hrvata iz Dubrovnika, i brdskog šampiona Evrope, NIKE PULIĆA…..koji zauzima 45. mesto u generalnom poretku. Niko ima 58 godina, kopilot mu je lepa i dinamična Aleksandra Kovačić, kojoj izvesno je, prija mesto na desnoj strani u kokpitu, jer je nedavno čitala „radar“ čuvenom Tihomiru Filipoviću. Pulić i Davor Devunić „Deva“, podsetimo, imaju dve šampionske reli titule u Hrvatskoj, i dve vicešampionske, i sasvim je sigurno da je NIKO PULIĆ danas imao puno malera …inače bi bio mnogo bolje plasiran….ali to je reli….nepoznanica do samog kraja.

Pogled na tabelu prvog dana CROATIA RALLY, govori sve, a objašnjenje loših rezultata uglavnom je posledica probušenih pneumatika prilikom „sečenja“ krivina i silaska sa staze. TOJOTA je prva sa Rovanperom, a i HJUNDAI može biti zadovoljan za sada, NOJVIL i TANAK su na 2. i 3. mestu, dok je najmladji u premier klasi, 20. godišnji OLIVER SOLBERG, na 5. poziciji. Uzdanica FORDA je za sada odlični Irac KREG BRIN, na četvrtom mestu i kandidat za podijum…..Ipak, do kraja ima još 12 brzinskih ispita.

U subotu su na programu opet 8 brzinskih ispita, a u nedelju još 4. Interesovanje za CROATIA RALLY 2022  je ogromno, a naše komšije mogu da se diče ovim takmičenjem, koje prati, sasvim sigurno, nekoliko stotina hiljada gledalaca.

Generalni posle 8 ispita ( od ukupno 20 ) :

1. Rovanpera – „tojota“
2. Nojvil – „hjundai“…….+1.04.0 minuta
3. Tanak – „hjundai“……. +1.23.3
4. Brin – „ford“………+ 1.35.2
5. Solberg – „hjundai“……….+ 2.38.5
6. Evans – „tojota“………..+ 2.49.1
7. Katsuta – „tojota“…….. + 3.28.0
8. Rosel ( WRC 2 ) – „sitroen“ …..+5.12.6
9. Griazin „WRC 2 ) – „škoda“…..+ 5.48.9
10. Kamili ( WRC 2 ) – „siotroen“..+ 6.11.8

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije