WRC 2022, 2. Croatia Rally ( drugi dan ) – Magla,vetar,skokovi i probušene gume zaustavili Rovanperu

23. април, 2022. #

Drugi dan CROATIA RALLY protekao je potpuno drugačije od prvog, kada je sjajni Rovanpera briljirao i ostvario prednost od preko jednog minuta.
Ispiti 9,10,11 i 12 bili su veoma loši za mladog Finca…..a na poznatom brzincu na Platku, kod Rijeke, Rovanpera je posle jednog doskoka probušio gumu i tako skoro u celini izgubio veliku prednost..

Direktno sa Platka, skijaškog mesta iznad Rijeke, javio nam se naš stari prijatelj, član ekipe koja organizuje ovu manifestaciju, poznati suvozač-šampion Davor Devunić „Deva“ i rekao :

„Smrzli smo se, duva vetar, pada kiša, magla je smanjila vidljivost na nekih desetak metara, temperatura je samo 5 stepeni iznad nule. Baš ovde ispred nas, na Platku, danas u prepodnevnom krugu, Rovanpera je prokockao veliku prednost….doleteo je brzo na jedan prevoj, na takozvani „hupser“, a na doskoku je probušio gumu. ….magla je  bila baš velika duž nekoliko kilometara  i mislim da će se taj brzinac, u popodnevnom obilasku, ukinuti i pretvoriti u etapu..Svi vozaču su iznenadjeni tako teškim uslovima….blato i kamenje na brzincima…..svako ima po dve rezervne gume…i mnogi sa punkcijom voze do cilja…puno pozdrava  čitaocima vašeg sajta, od Davora Devunića, i evo šaljem sliku posade iz Srbije “

Već na prvom današnjem ispitu, pri velikoj brzini i na klizavoj podlozi, izleteo je sa „hjundaiem“ švedsko-norveški vunderkind Oliver Solberg…posle dužeg pravca i čini se prejakog kočenja, izvrteo se na stazi. otklizao desetak metara i zaustavio se pored puta, pokraj nekog šiblja u čudnom položaju, sa podignutim zadnjim delo. Automobil je odmah zahvatila velika vatra, pozadi, razvio se i gust dim, a posada je izletela iz kabine, posle čega je mladi Solberg…pokušao protiv požarnim aparatom da zaustavi vatru…u čemu je i uspeo.

Danas je tri pobede na ispitima osvojio Finac Esapeka Lapi, sa „tojotom“, dok se Estonac Ot Tanak  približio Rovanperi na 19.9 sekundi i učinio završnicu ovog relija potpuno neizvesnom…u nedelju, na pravoslavni petak, voze se još 4 ispita. Posada iz Srbije, LAZAR MILOVANOVIĆ- GORAN RABASOVIĆ, hrabro se drži, i dalje su 5. u klasi R4, sa svojom „ford fiestom“,  i nadamo se njihovom ulasku u cilj 2. CROATIA RALLY, koji se boduje za RELI ŠAMPIONAT SVETA 2022. Lazar se tek nepune tri godine bavi relijem, a iz Užičkog je kraja.

Generalni poredak posle 16 ( od ukupno 20 ) ispita :

1.Rovanpera – „tojota“…..2.14.54.5
2.Tanak – „hjundai“……..+ 19.9 sekundi
3.Brin – „ford“……………. + 1.13.4 minuta
4.Nojvil -„hjundai“……….+ 1.18.3
5.Evans -„tojota“………… + 2.08.2
6.Katsuta – „tojota“……….+ 5.47.9
7.Rosel (WRC 2 ) – „sitroen“…..+ 8.24.6
8.Griazin (WRC 2 ) – „škoda“…+ 8.59.7
9.Kajetanovič (WRC 2 ) – „škoda“….+ 9.15.5
10.Lindholm (WRC 2 ) – „škoda“….. + 9.49.3

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije