Imola 2022, GT World challenge, GT2, 3 i 4, Lamborghini (priča br. 2) – Neverovatni Sandro Mur iz Hrvatske

5. април, 2022. #

Dobri poznavaoci auto sporta vrlo dobro znaju kako valja ući u svet trka, krivina i jurnjave po raznim stazama. Skoro svi najuspešniji vozači formule 1, prve trkačke „korake“ su načinili u nekad a i danas omiljenom kartingu i sto puta je dokazano da ta mala zujalica predstavlja istinsku abecedu sportske auto vožnje.

Ipak, kao i često u životu, svako pravilo ima svoje izuzetke…Jedan poseban slučaj zabeležili smo baš ovih dana. Naš dobar prijatelj i nekadašnji jugoslovenski učesnik  u čuvenim i nenormalno konkurentnim trkama „fića“, 66. godišnji Branko Dovranić – „Ladica“, iz Zagreba, ispričao je ovo :

„Od našeg Martina Kodrića, kartingaša svetske klase , koji je znao da bude brži od prvaka F1 Verstapena , a i Norisa Landa, a sada vozača ekstremno brzih automobila, kao što su „lamborgini“, „mercedes“, „ferari“….čuo sam pre nekoliko godina za momka po imenu Sandro Mur koji sve do minule godine nije ni pomišljao na auto trke, ali, igrom sudbine i poznanstva sa Martinom našao se za volanom sjajnog „lamborginija“ od preko 500 konja. Evo ga sada ovde u Imoli, vozi trku…a nekada smo svi počinjali u polovnom „fići“ i od gradskog miljenika pravili trkački stroj“

Zaista, sve što je Branko Dovranić rekao ispostavilo se tačnim, a naš prijatelj „Ladica“ se već odavno prikazao kao baš odličan poznavalac prilika u auto sportu, posebno onih vezanih za najuspešnijeg automobilistu Hrvatske, svih vremena i prilika, trofejnog, brzog, upornog i vrednog, 24. godišnjeg asa iz Samobora….MARTINA KODRIĆA.

Na pisti Enco i Dino Ferari, proteklog vikenda u Imoli, upoznali smo 32. godišnjeg Sandra Mura, iz Banja Luke, danas žitelja Zagreba. Prvi put u životu je bio učesnik jedne trke….i to baš posebno značajne, u seriji Lamborgini Super Trofeo. Odgledali smo nadmetanje sjajnih vozača u kojoj su bili pravi profesionalci, fabrički vozači, ali i drugi zavisnici brzine, kao što je to bio trostruki šampion sveta u motociklizmu, 36. godišnji Španac Dani Pedrosa…vozio je „lamborginija Hurakan ST Evo 2“.
U toj „diviziji“ u grupi „amateri“ obreo se i Sandro Mur….u svojoj grupi od 7 vozača završio je trku kao ČETVRTI….u svom debiju na legendarnom asfaltu Imole.
Posle trke, u kući „Lamborgini“, uz specijalne propusnice koje smo dobili od Sandrovih saradnica, Natalije i Ane, imali smo priliku da se osvežimo svim i svačim, a simpatični Sandro Mur nam je u tom prvom sportskom intervjuu rekao :

„Prvi put sam ušao u „lamborginija“ pre samo četiri meseca. Do pre nekoliko godina nisam ni pomišljao na brzu vožnju običnim kolima a kamoli sportskim…šta više to mi nije bilo ni u podsvesti…..ma nisam ni voleo brzinu.
A onda je sudbina bila kriva za sasvim slučajno poznanstvo sa perfektnim Martinom Kodrićem. Jednom mi je rakao da bi i ja mogao da probam da vozim. Kada me je prvi put provozao u „lamborginiju“, kada sam sedeo pokraj njega na suvozačkom sedištu, žmurio sam sve vreme i bio potpuno uplašen. Ipak, rešio sam da moram savladati strah…gledao sam film o Le Manu i zaista rešio da pobedim taj mentalni problem sa enormnom snagom automobila, ubrzanjima i „GE“ silama…Za protekla četiri meseca naučio sam puno, ali, vrlo dobro znam da sam totalni početnik i da još puno toga moram da saznam o trkama. Martin mi je bio najbolji učitelj…..posvetio mi je puno pažnje, pokazao kako se koristi simulator, uvak me je užasno kritikovao, pa čak i vikao na mene……ali, on je za mene postao pravi drug, učitelj u kojeg verujem i bezrezervno poštujem. Danas sam ovde u Imoli, po brzini, u konkurenciji cele divizije, imao OSMO vreme . Zaista ne znam kako  mi je to uspelo….da, verujte mi, nemam pojma kako sam to postigao…….maksimalno sam se skoncentrisao. Bio sam užasno uporan na svim dosadašnjim treninzima na Grobniku, imao sam i izletanje sa staze….uf…svašta sam prošao za kratko vreme….trenirao u Barseloni, na Pol Rikaru, u Kremoni….
Sa Martinom planiram da vozim celu sezonu…on je naravno prvi vozač  „lamborginija Hurakan ST EVO 2″ , u kolima sa brojem 32, u timu BONALDI. Ovog vikenda nije mogao da dodje, u Americi je, ja sam vozio kompletnu trku….prezadovoljan sam, odmah sam ga nazvao telefonom posle prolaska kroz cilj….za prvi deo trke mi je čestitao….ali za drugi deo sam opet dobio kritike….cilj nam je da ove godine zajedno vozimo Le Man“

Tako je u Imoli, za vreme ručka pričao SANDRO MUR, momak koji je „kao sa neba pao na auto trke“…..bio je kao u nekom blagom transu, a kako i ne bi….usput nam je rekao da njegov otac uopšte nije odobravao njegove sportske auto ambicije….da mu je čak rekao da trke nisu za njega. Sandro je pre nekoliko godina izgubio MAJKU….ubedjeni smo da bi bila najponosnija na svog jedinca.

DOPUNA : Priča na sajtu MOJSVETBRZINE.RS i portalu AUTOBLOG.RS, o SANDRO MURU, izazvala je pažnju ljubitelja automobilizma, a ubrzo smo dobili i nove podatke o tom zaista izvanrednom 32. godišnjem mladiću koji je u nedelju 3.aprila 2022. u Imoli, izvezao celu i debitantsku trku u moćnom „lamborginiju Hurakan ST EVO 2“, za tim BONALDI.Intervju sa SANDROM smo obavili…bio je presrećan ali se maksimalno trudio da kontroliše svoje emocije ….pa je pričao samo o trci a ne o svojoj briljantnoj biografiji…Bilo nam je zaista drago da smo postali prvi koji su obavili „auto intervju“ sa čovekom koji je bio prvak Informatike u Hrvatskoj, koji je sjajan skijaš, a takodje i perfektan sa snowbordom i šampionski snalažljiv na vodi, kao kitesurfer. Rekao nam je da puno meditira, završio je Prirodno matematički fakultet a sa tako malo godina uspeo je i to na legalan način i potpuno SAM, da obezbedi sebi finansije za ne baš jeftine trke…..postao je prisan prijatelj mladog 24. godišnjeg asa iz Samobora, Martina Kodrića, koji takodje nema potrebe da juri sponzore….
Zaista, pisac ovih redova nikada nije bio u prilici da čuje tako divne podatke, prave bisere, o dvojici vozača koji su zarad svojih mladalaćkih ambicija stigli na najveće svetske staze….Od srca im želimo da ostvare sve svoje snove….a iskreno se nadamo da će HRVATSKA najzad naći načina da ih predstavi u medijima na pravi način, ….kao mi na portalu AUTOBLOG.RS i MOJSVETBRZINE.RS.

Djordje Djenić – Imola – 3.april 2022.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije