Martin Stanovnik – Pobednik Sportskog penjanja u Logu pri Brezovici

27. март, 2022. #

Siguran sam da Vam je prezime Stanovnik itekako poznato….da pomislili ste na legendarnog i ultra uspešnog motociklistu Slovenije, Mirana Stanovnika, čoveka koji je ceo život posvetio sportu a širom sveta je postao poznat po fantastičnim rezultatima na Reliju DAKAR, najvećem maratonu današnjice. Veliki je prijatelj našeg moto kros šampiona Gabora Sagmajstera, koji je već 11 puta stigao na cilj DAKAR relija.

Podsetiću, Miran Stanovnik ( danas 57 godina ) je na DAKAR reliju bio 18 puta, a TRI puta je kao privatnik stigao u cilj kao 13. Onima koji znaju šta je DAKAR, potpuno je jasno da je takav rezultat jednog privatnika, polu amatera prosto neverovatan, jer na DAKARU medju prvih 20-tak mogu da budu samo članovi  najbogatijih i najboljih fabričkih timova.

Miran Stanovnik je danas bio na novom takmičenju, i to u opštini u kojoj je predsednik – opštini Log Dragomer, u Logu pri Brezovici….nije reč o motociklizmu već o sve popularnijoj disciplini SPORTSKO PENJANJE…. a Miran je bio u gledalištu i navijao je za takmičara pod imenom i prezimenom MARTIN STANOVNIK.

U konkurencoji 430 dečaka, uzrasta do 12 godina, pobedio je Miranov stariji sin MARTIN STANOVNIK. U publici su bili njegovi prijatelji i mladji brat i naravno ponosni otac MIRAN i majka PIKA, gospodja koja je poreklom iz Srbije, iz Smederevske Palanke.

MARTIN STANOVNIK ima 11 godina i već četiri godine je posvećen sportskom penjanju. Karijeru sportiste počeo je kao kros motociklista, po ugledu na oca, ali je cela porodica ubrzo shvatila da su dva točka baš rizična za mladog asa i da je za njegovo razvijanje verovatno najprihvatljiviji sport o kojem vam upravo govorimo.

Današnja pobeda 11. godišnjeg MARTINA STANOVNIKA samo je potvrda činjenice da je reč o mladiću koji u sebi nosi neverovatan takmičarski gen, kvalitet koji je njegovog oca MIRANA doveo do blistavih uspeha. Sasvim je izvesno da je ovo tek početak jedne odlične karijere mladog asa iz Slovenije, koji u sebi naravno ima i osobine svoje familije iz Srbije….

Sportsko penjanje se razvilo iz alpinizma, a radi se o penjanju na specijalno sagradjenim zidovima i savladjivanju  što težih detalja.

Medjunarodna federacija Sportskog penjanja IFCS ima 91. članicu sa pet kontinenata. Ta sportska disciplina je pokrenuta još 1940. godine i vezuje se za period Sovjetskog saveza i sve do 1980. godine u tom sportu su bili sovjetski takmičari. Godine 1985. u Italiji, nedaleko od Torina, Andrea Meljano, italijanski akademik i Emanuel Cesara, sportski novinar, organizovali su takmičenje pod nazivom „SportRoccia“, uz učešće najboljih penjača i od tada naglo raste interesovanje za Sportsko penjanje.
Ranih 90. godina odlučeno je da se internacionalna takmičenja održavaju isključivo na veštačkim zidovima, a 1991. i 1992. priredjen je i prvi Svetski šampionat u Sportskom penjanju, organizovan u Nemačkoj. Godine 2016. Sportsko penjane je uvršteno u program Olimpijskih igara u Tokiju.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije