WRC 2022. Rally Monte Carlo ( 1. dan ) – Ožie i Loeb najbrži na testu „shakedown“

20. јануар, 2022. #

Zvanično i takmičarski, Reli Monte Karlo počinje u četvrtak u 20.18  noćnim brzinskim ispitom ( 15.20 km. ).. a potom u ovom prvom danu sledi i drugi ispit u 21.31 ( 23.25 km. )….
…….ali, krenimo od početka…

Po prohladnom ali sunčanom vremenu, priredjen je uvodni deo najglamuroznijeg relije sveta – tradicionalni i takozvani „shakedown“, brzinski ispit koji omogućava poslednju proveru već testiranih performansi i „setapova“ automobila.
Monako , skoro najmanja država sveta ( naravno posle minijaturnog Vatikana ) primila je u svom veličanstvenom Monte Karlu najveće zvezde svetskog relija, vozače koje obožava ogroman broj fanova, neverovatne majstore brze vožnje koji oduševljavaju navijače širom sveta.

Ovoga puta u svom 90. izdanju i tačno pola stoleća od uvodjenja Svetskog reli šampionata ( za fabrike, a od 1977. i za vozače ), servisni park tog velikog relija premešten je iz planinskog mesta Gap ( rodnog naselja Sebastiena Ožiea ), nekih 50 kilometara južnije, na samu obalu Monte Karla, bukvalno na par metara od usidrenih jahti, gde uživaju oni najbogatiji.

Imao sam priliku da se prošetam ulicama Monte Karla, da koračam čuvenom stazom formule jedan, da prodjem pokraj „Kafea de Pari“, na reviji šešira, a i da u epi centru grada kockara, pored kružnog travnjaka uživam u reviji „ferarija“, „lamborginija“, „meklarena“, „mercedesa“ i mnogih drugih najskupljih automobila današnjice. Bilo je to pre par godina kada sam dve nedelje boravio u Nici, i kada sam takodje, za samog sebe i moju suprugu, organizovao put do obližnjeg mesta Gras ( božanstven gradić i sedište parfimerije Fragonard ), gde je nekada davno rodjena jedina, posebna i zauvek najbolja relistkinja sveta – danas 70. godišnja gospodja Mišel Muton, reli šampionka sveta iz 1982. godine ( 4 puta je pobedila na WRC skupovima, u San Remu 1981. a potom tri puta naredne godine, u Portugalu, na Akropilisu i u Brazilu ).

Verovatno znate da se već godinama Reli Monte Karlo zapravo održava na jugoistoku Francuske, u primorskim Alpima, po asfaltnim putevima sa bezbroj svakojakih krivina, gde do izražaja dolazi tehničko znanje majstora relija. Sasvim je uobičajeno da na nekoliko brzinskih ispita vozači mogu da očekuju komplet – suv asfalt, mokru podlogu, stazu sa snegom, ali i sa najopasnijim „crnim ledom“…..pa je s tim u vezi osobito važan odabir guma, a i sve informacije koje se odnose na stanje podloge…

Ispit „shakedown“ je održan samo za takmičare sa „Reli 1“  automobilima, odnosno sa hibridnim vozilima „tojote“, „hjundaia“ i „M-sport forda“. Ukupno 11 posada, 4 „tojote“, 4 „pume“, 3 „hjundaia“. Vožen je na  suvom asfaltu, na deonici Sainte Agnes-Peille, dugačkoj 2.29 km……. tačno 17 km. udaljenoj od centra Monte Karla.

Posle tri prolaska, najbolje vreme je ostvario Sebestien Ožie sa „tojotom jaris Rally “ i sa novim suvozačem ( 1.50.4 ), drugi je bio Sebastien Loeb, sa neočekivano i nenajavljenim ko pilotom, 50. godišnjom ženom – Izabel Galmiš ( dugo godina reli suvozač Francuske ) , i sa „ford pumom Rally 1“ ( 1.50.9 ), treći. Elfin Evans, sa „tojotom jaris Rally 1“ ( 1.51.4 ).. a zatim Nojvil, Formo, Grinsmit, Brin,Katsuta, Rovanpera, Tanak i O.Solberg…

Pored elitne kategorije, sa 4 svetska prvaka ( Loeb, Ožie, Tanak i Rovanpera – šampion sveta iz 2019. u kategorijin WRC-2 pro ), pažnju privlači i klasa WRC 2 OPEN, gde se nalaze Andreas Mikelsen ( 32. godišnji Norvežanin, zvanični šampion sveta 2021. u klasi WRC 2, a takodje i šampion Evrope za 2021. sezonu ), sa „škodom fabijom rally 2 evo“. Mikelsen je u timu „Taksport WRT“, a u istom su i Rus Nikolaj Grjazin i Marko Bulacia iz Bolivije.
Rivali će im biti, Francuzi  Rosel,Kamili i Lefevr, sa „sitroenima C3 rally 2“. Lepo je napomenuti da će na ovom 90. Reliju Monte Karlo u klasi RGT CUP voziti i poznati veteran iz Francuske, 47. godišnji Fransoa Delkur. Pojavio se u vozilu „alpin A110 rally RGT“.

Rezultate prvog i drugog ispita 90. Relija Monte Karlo očekujemo večeras, posle 22č.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije