Renault Nissan Mitsubishi Alijansa najavljuje 35 novih električnih modela do 2030. godine

27. јануар, 2022. #

 

U Alijansi Renault Nissan Mitsubishi se pripremaju za sledeću fazu svoje transformacije.

Naime, zahvaljujući najavljenim investicijama od čak 25 milijardi dolara u narednih pet godina, ove tri marke će zajedno razviti i lansirati najmanje 35 novih električnih modela do kraja decenije.

U novom saopštenju za medije sa detaljima o mapi puta za tri proizvođača automobila, Alijansa navodi da će 90 odsto ovih 35 novih električnih vozila biti bazirano na pet zajedničkih platformi. To su CMF-AEV, KEI-EV, LCV-EV, CMF-EV i CMF-BEV, pri čemu svaka pokriva različiti segment vozila na tržištu.

CMF-BEV platforma, koja je trenutno u razvoju, biće lansirana 2024. godine i služiće kao baza za naslednika Nissan Micre, novi Renault R5 i Alpine proizvod.

Da bi električna mobilnost bila pristupačnija za mase, Alijansa će raditi sa zajedničkim dobavljačima. Proizvođači imaju za cilj da postignu značajnu uštedu oko troškova baterija za čak 50 odsto u 2026. i 65 odsto do 2028. Na osnovu svojih procena, Renault Nissan Mitsubishi Alijansa želi da ima kapacitet proizvodnje baterija od ukupno 220 GWh u nekoliko proizvodnih lokacija u svetu.

Renault Nissan Mitsubishi Alijansa će takođe zaroniti dublje u autonomne tehnologije sa ambicioznim planom da do 2026. godine ima više od 10 miliona vozila na putu opremljenih samovozećim sistemima.

Alijansa će lansirati svoje prvo „potpuno softverski definisano vozilo do 2025“ uz obećanje doživotnih bežičnih ažuriranja softvera.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije