44. Dakar Rally – Brzi, 32. godišnji Britanac Sam Sanderlend predvodi ludo hrabre motocikliste

13. јануар, 2022. #

Još samo jedna etapa preostala je na maratonu u Saudijskoj Arabiji. Trojica su reklo bi se najbliža trijumfu, a vodeći je jedini Britanac koji je već pobedio na Dakar reliju ( 2017 ) i vozi za tim „GasGas factory“. To je 32. godišnji Sam Sanderlend ( broj 3 ), koji u sportskoj biografiji ima OSAM Dakar relija, jednu pobedu, dva treća mesta i pet odustajanja….Sanderlend ima visinu 1.79 m. i 75 kilograma.

Samo navedeni podaci pokazuje da je reč o vozaču koji priznaje i poznaje jedino gas „do daske“ a koliko je padova, preloma i povreda imao, to danas verovatno ni on ne zna baš tačno…

Posle današnjeg 11. specijalnog ispita….Sam Sanderlend je PRVI u generalnom…prati ga Čileanac Kintanila sa „hondom“ ( + 6.52 minuta ), dok je na trećem mestu Austrijanac Walkner, „ktm“ ( + 7.15 minuta )…Francuz Van Beveren sa „jamahom“ je četvrti ( + 15.30 minuta )….Nemoguće je sa sigurnošću predvideti novog pobednika, jer maksimalno brza vožnja nosi sa sobom i baš puno rizika….redosled u plasmanu se može izmeniti u poslednjim kilometrima relija. Poželimo sreću vodećoj garnituri….a ovom prilikom evo i priče o Britancu Samu Sanderlendu

Od kada je 2017. postao prvi i jedini britanski pobednik Dakara, Sam Sanderlend je vredno radio kako bi se opet našao na najvišoj stepenici postolja…… bio je treći u 2019. iza suigrača Tobija Prajsa i Matiasa Walknera, ponovno treći 2021. iza Kevina Benavidesa i Rikija Brabeka.   Posle šest izdanja sa Red Bull KTM fabričkim timom, potpisao je za  GasGas tim, gde je formirao ambiciozni duo sa mladim Australijancem Danielom Sandersom. Sam Sanderlend je počeo voziti kada je imao samo  sedam godina,  za Božić je dobio motor i  gotovo ga je odmah uništio , a onda se počeo takmičiti u motokrosu  u Velikoj Britaniji i drugim zemljama. Ozbiljna nesreća dogodila mu se na treningu, kada je imao 16 godina i to je bio skoro kraj njegove karijere…. Ipak sreća ga je pogledala…sa 19 godina je posetio rodbinu u Dubaiju i zaljubio se u pustinjsku vožnju. Odlučio je da se preseli u UAE  kako bi se bavio svojom novom strašću, dok je radio u KTM prodavnici motora. Zatim je bljesnuo na sceni „rally raida“, na Abu Dhabi Desert Challengeu 2011. godine, gde je kao amater imao dve etapne pobede .
Na Dakaru je debitovao 2012. pre nego što je postao profesionalac sa „Hondom“ i pridružio se KTM-u 2014. Uz napomenu o istorijskoj pobedi na Dakaru 2017. godine, proglašen  je FIM svetskim prvakom 2019.
Postao je otac i dobio ćerku 2020. –  a interesantno je da je njegova partnerka sestra Francuza Adriena Van Beverena, njegovog sadašnjeg rivala sa „Jamahom“. Naredni period Samu Sanderlendu nije bio nimalo laka, doživio je gadnu nesreću na reliju Kazahstan i povukao se sa relija u Maroku, zbog bolesti. Bio je prisiljen napustiti Dakar u pet navrata, zbog sudara ili mehaničkih razloga, ali ostao je jedan od najbržih ljudi na dinama….
Pred početak 44.Dakar relija Sanderlend je izjavio :
  “Osvojio sam Dakar i osvojio svetsko prvenstvo, tako da je u ovom trenutku moje karijere sve prilično kul. GasGas je donekle pod okriljem KTM-a, tako da ću i dalje raditi sa puno istih momaka u menadžmentu i svemu. Isti radni mentalitet, isto sve. Stvarno se radujem. To je malo osveženje, ako baš volite ovaj sport . Nova oprema, nove boje, novi motocikl, novi suigrač. Kul je i izazov je pokušati biti jedan od prvih koji je osvojio Dakar u dve različite boje. Sanders mi se jako svidja, dosta je mlad i pun energije. Zato se nadam da mu neko moje iskustvo može pomoći, a nešto njegove energije možda može pomoći meni! Stvarno se radujem još jednom Dakaru i stvarno sam motivisan .  Svaki put kad sam završio Dakar, bio sam na postolju, ali moji rezultati između početka i cilja nisu baš tako dobri! Posle pobede, uvek želite ponovno osetiti trijumf. Treće mesto nema baš isti osećaj. Ipak, uprkos tome, podijum na Dakaru je prilično poseban i nešto na šta sam ponosan. Nema tajni, samo naporan rad!….. i imati sjajnu ekipu iza sebe, što je presudno u Dakaru.”
U ovoj 11. etapi 44. Dakar relija, u generalnim plasmanima preostalih klasa je sve isto. Naš predstavnik, naš Madjar iz Subotice, 50. godišnji amater Gabor Sagmajster je u klasi „male moto“, gde nije dozvoljena podrška mehaničara. U toj kategoriji Sagmajster je na 25.mestu…. Danas je specijal završio kao ukupno 107. u klasi motociklista, a u generalnom je na 105. mestu….polako ali sigurno bliži se cilju i svom 11. završavanju najvećeg maratona na svetu.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije