WRC 2021,56. RallyRACC Catalunya ( 1. dan ) – Tijeri Nojvil najbrži, „na braniku“ mu je Evans

15. октобар, 2021. #

Već prvi brzinski ispiti, tačnije prvi krug od tri ispita, pokazali su dosta toga. Britanac Elfin Evans je krenuo hrabro i precizno u svojoj „tojoti jaris WRC“, znajući da samo tako može da računa na pobedu i približavanje Ožieu u generalnom poretku šampionata ( uoči relija Ožie je imao 24 boda prednosti ). Evansu je reli u Španiji dobra prilika da se približi ostvarenju sna, da prvi put postane reli šampion sveta….Dobio je prva tri ispita, ali, rekao je da može još brže i da je bio previše oprezan sa beleškama ( čitaj : podacima iz reli radara )…

Na drugom ispitu Elfin Evans je u cilj ušao u potpuno istom tajmingu kao i Belgijanac Tijeri Nojvil, sa „hjundaiem“, sa vremenom identičnim u hiljaditom delu sekunde…Nojvil već ima jednu pobedu u Španiji i znalo se da mu baš „leži“ asfalt…ali to je tek početak. Simpatični Belgijanac koji redovno koristi naočare, i van relija, rekao je da gubi prednji deo svog „hjundaia“ i da je nekoliko puta koristio ručnu kočnicu, kako bi ostao na putu…

Sebastien Ožie je sasvim sigurno sto puta razmotrio trenutnu situaciju, svoju bodovnu prednost i u  glavi pripremio strategiju za Španiju. Zna vrlo dobro , da ne sme da rizikuje previše, a svestan je da Evans mora da ide na oštriju vožnju..Ožieu je važno  da u Španiji bude treći ili možda drugi i da isto to ponovi na kraju šampionata, na reliju Monca ( uz solidne bodove na ispitu „power stage“ koji donosi dodate bodove )…pa bi u tom slučaju osvojio još jednu titulu..

Reli je počeo veoma loše za temperamentnog Japanca Katsutu Takamota, koji je u minulim vremenima ove godine znao da bude najbrži od kompletne elite premijer klase ( ima čak 5 pobeda na brzinskim ispitima ). Katsuta je već na prvom brzincu pogrešio u jednoj krivini, uleteo je u zaštitnu metalnu bankinu propisno udario prednji levi deo svoje „tojote jaris WRC“. Katsuta ima 28 godina, rodjen je u Nagoji. Sa 12 je počeo da vozi karting, potom formulu čelendž u Japanu a zatim je stigao do 3. mesta u formuli 3 svoje zemlje. Odlazak u Finsku i kontakt sa čuvenim četvorostrukim reli prvakom sveta, Tomi Makinenom, odredio je njegov budući sportski put.

Prvi krug relija u Španiji je doneo sledeći „podijum poredak“…..1. Evans – „tojota“ 2. Nojvil – „hjundai“ ( + 7.9 sek. )  3. Ožie -„tojota“ ( + 12.6 sek. )

Drugi krug je u samom otvaranju, na ispitu broj 4, doneo pobedu Tijeri Nojvilu koji se u odnosu na prvi prolaz, na stazi od 20 kilometara, popravio čak za 5 sekundi…..dok je Elfin Evans za čudo bio sporiji od svog prvog prolaska. Da li su u pitanju greške ili svest da ima bonus od 7.9 sekundi, ko zna, elem Evans je i dalje na čelu. Svoju vožnju je „podigao i Ožie, ali, i dalje je na trećem mestu…..
Prvi krug je bio razočaravajući za Estonca Tanaka, zaostao je za Evansom  33.1 sekundu. Očigledno je zaključio da mora „pogurati“, pa je u tom nastojanju napravio grešku-izletanje sa trase i oštetio je svog „hjundaia“.

Ispit broj 5 donosi još ubedljiviji trijumf Nojvilu ( + 7.9 sekundi ) u odnosu na Evansa pa Belgijanac preuzima vodeće mesto u ukupnom poretku. Mnogi se žale na prljav asfalt i šljunak u krivinama, pa i Evans. A kako to izgleda…..naime svi na pojedinim mestima „seku“ krivine i točkovima nanose zemlju, prašinu i kamenčiće na stazu, tako da zavoji postaju male makadamske prepreke, klizave za „slik“ pneumatike….ali kako je bilo Evansu…tako je bilo i Nojvilu.
Završni današnji ispit takodje dobija Belgijanac, ali samo za 4 desetinke, odnosno za 7 desetinki u generalnom poretku ispred Evansa….Ožie zaostaje za liderom 19.4 sekunde pa će subota biti veoma teška za ovu dvojku i trojku…Četvrti je domaći as Dani Sordo…..a ako neko od gore pomenutih pogreši eto na postolju i najstarijeg asa premijer klase – velikog džentlmena, 38. godišnjeg Dani Sorda.

Mali Oliver Solberg se drži, ali, očito je dobio savete od oca Petera i majke Pernile, da ne izigrava Sebastiena Loeba i da mora lagano učiti, učiti i samo učiti….

U kategoriji WRC 2, vodi Francuz Erik Kamili sa „sitroenom C3“, ispred Rusa Griazina sa „škodom“…Ostberg je menjao točak ( izvesno prilikom silaženja sa asfalta i „sečenja“ krivine ).

Finac Lindholm je u WRC 3 prvi sa „škodom“.

Subota donosi 7 asfaltnih brzinskih ispita.

Plasman posle 6 ispita ( od ukupno 17 ):

1.Nojvil – „hjundai““
2.Evans – „tojota……+ 0.7 sek
3.Ožie – „tojota“…………+ 19.4
4.Sordo – „hjundai“…….. +24.8
5.Rovanpera – „tojota“… +38.0
6.Formo – „ford“……….. + 1.10.2 min.
7.Grinsmit – „ford“…… + 1.28.9
8.Solberg O. – „hjundai“…….+ 1.56.6
9.Solans – „hjundai“………..+ 2.30.5
10.Kamili ( WRC 2 ) – „sitroen“…..+ 30.50.5

Galerija slika

Članci iz iste kategorije