WRC 2021, 70. Secto Rally Finland – Ot Tanak kažnjen sa 5000 evra u javnom saobraćaju……na ispitima i preko 170 km/h

1. октобар, 2021. #

FIA, Svetska automobilska federacija, itekako vodi računa o bezbednosti, prvenstveno o ponašanju profesionalnih reli vozača u javnom saobraćaju pa je i pokrenula akciju o bezbednosti.
Ipak, neki majstori volana još nisu postali dovoljno odgovorni. Sigurno se sećate kakve je „vratolomije“ u Zagrebu činio prvak sveta Francuz Sebastien Ožie, i moglo bi se reći da je prošao dobro, uz novčanu kaznu i ozbiljnu opomenu. Sada u Finskoj, kaznu je takodje potpuno opravdano zaslužio Estonac Ot Tanak. U javnom saobraćaju na delu gde je propisano ograničenje od samo 40 km/h, Tanak je vozio 101 km/h. Naravno taj gaf je primećen a Tanak će morati da plati 5000 evra.

Na brzinskim ispitima svakako nije bilo takvih ograničenja iako i za te zatvorene deonice postoje neka pravila, prvenstveno zarad bezbednosti…

Koristimo priliku da sjajnom Fincu Kale Rovanperi čestitamo rodjendan.
Baš danas je napunio 21. godinu i trenutno, posle 9 relija,  nalazi se na zavidnom 4. mestu u generalnom plasmanu šampionata sveta, sa 129 bodova. Prvi je, već znate Ožie sa 180 bodova, drugi je Evans sa 136 a treći Nojvil sa 130. Dakle , mladi Rovanpera ima baš dobre izglede da prestigne Nojvila i Evansa. Valja takodje istaći da ROVANPERA ove godine ima dve pobede, dok njegovi bliski konkurenti Nojvil i Evans  imaju samo po jednu.

Prvi duži brzinski ispiti doneli su ekstremno brzu vožnju. Zemljanim šumskim putevima, pored visokih stabala, i publike koja se nalazi čini se previše blizu staze, automobili prolaze pod punim gasom a prosek je  i preko 130 km/h. !!!!!!! što znači da se na pojedinim delovima vozi i oko  170…..180 km/h.

Svi govore da su ispiti posebno brzi, da se za pobedu mora reskirati a sjajni 26. godišnji Francuz Adrian Formo sa „ford fiestom WRC“ je takvu priču dopunio rečima : „Skoro uvek sam vozio u 6. brzini..“…..Medjutim, Formo je „tek na 10 mestu“ u premijer kategoriji….Posmatrači pokraj staze teško da mogu proceniti ko vozi najbrže….sve se odvija u trenu…..
Tanak sa „hjundaiem“ lagano stiče prednost, a fantastičan je  njegov timski rival Irac Kreg Brin na drugoj poziciji….. koji na poslednjem ispitu održanom po mraku  izbija na prvo mesto i pretiče Tanaka   zaista impresivno za presrećnog Kreg Brina……Rovanpera je  iza Evansa…ali i iza Lapija…..to je odista pravi spektakl …Više se očekivalo od Tijeri Nojvila, koji je najsporiji u timu HJUNDAI, ali baš taj tim ima dva vozača u samom vrhu…Ožie je sedmi, ali, „stari lisac“ zna da će sutrašnji dan sa 9 brzinaca biti veoma bitan i da može doći do promena u plasmanu…

Kao što se moglo i predvideti, zvanični svetski prvak i sugurno najiskusniji reli as današnjice 37. godišnji Francuz Sebastien Ožie, u svojoj „tojoti jaris WRC“, prepustio je bitku za najbolja vremena svojim rivalima, znajući da se pri tako velikim brzinama lako može pogrešiti. Ožie je na prvim ispitima bio tek šesti i osmi i on sasvim sigurno ima svoj plan na ovom Finskom reliju….a to je sakupljanje bodova i približavanje osvajanju nove titule prvaka sveta.

U kategoriji WRC 2, najbolji je Švedjanin Temu Suninen. Prate ga Norvežanin Ostberg, Rus Griazin i mali Solberg.

Finski reli se nastavlja u subotu sa čak 9 teških brzinskih ispita po zemljanim putevima, u sred velikih šuma..

Plasman posle 6 ispita ( od ukupno 19 ) :

1.Brin – „hjundai“
2.Tanak – „hjundai“ …..+ 2.8 sek.
3.Evans – „tojota“……… + 6.1
4.Lapi – „tojota“………….. + 6.7
5.Rovanpera- „tojota“……….. + 7.9
6.Nojvil – „hjundai“………+ 31.3
7.Ožie – „tojota“…………. + 33.6
8.Katsuta – „tojota“………..+ 46.9
9.Grinsmit – „ford“………. + 1.20.6 min.
10.Formo – „ford“……….. + 1.48.9

Galerija slika

Članci iz iste kategorije