WRC 2021, 70. Secto Rally Finland ( 2. dan ) – Prevrtanje Solberga, slupao se Rovanpera, vodi…Elfin Evans sa „tojotom“

2. октобар, 2021. #

 

U ranim jutarnjim satima mladi 20.godišnji Oliver Solberg je doživeo baš teško prevrtanje sa „hjundaiem“. U punoj brzini, ali, srećom posada je samo ugruvana, ostali su na krovu posle udarca u jedno od milion stabala u šumama Finske. Prave kvalitetne kacige i jak zaštitni kavez, takozvani „rol bar“ su u potpunosti ispunili svoju namenu, a pisac ovih tekstova se priseća sedamdesetih godina, prevrtanja i nekadašnjeg „YU relija“ i Beršića, kod Gornjeg Milanovca, kao i relija „Mladost“ i Sljemena, kada je samo Bog sačuvao mladu posadu sa „rol barom“ sačinjenim od nekih cevčica ( tada su naši reliji imali stazu i oko 2000 km. !!!! )

Na sledećem brzincu u Finskoj, ispitu broj 8, izleteo je sa „tojotom“ i odlični Japanac Katsuta Takamoto…

Prvi krug od 4 ispita pripao je Britancu Elfinu Evansu koji je sa „tojotom jaris WRC“ pobedio na svakom brzincu i preuzeo vodeću poziciju u generalnom poretku relija. Taj prvi prolaz doneo je dva gumi defekta Rusu Griazinu i izletanje Finca Kale Rovanpere, na ispitu 10, što ga je potpuno udaljilo od borbe za podijum. Proklizao je u jednoj brzoj krivini, pokušao je kontrom da smiri „tojotu“, ali izleteo je sa staze i znatno oštetio auto udarcem u gomilu peska pokraj telegrafskog stuba………..pitanje je da li će nastaviti sutra….. Ožie je vozio taktično i prvi krug je završio na mestu 6 , koje donosi 8 bodova. Podijum mesta drže Evans, Brin i Tanak…

Drugi krug ovih ispita nije doneo mnogo novog kada je vrh poretka u pitanju. Elfin Evans je zadržao vodeću ulogu a posle 15 ispita drugi je Tanak a treći Brin. Tijeri Nojvil je na ispitu broj 14 stao….njegov auto je oštećen….. U timu FORDA, Britanac Grinsmit je bio znatno bolji od rivala, Francuza Adriana Formoa…..

Drugi dan Finskog relija je završen kratkim noćnim ispitom od 2.31 km…..Učinkom na ovom reliju može biti prezadovoljan 30. godišnji Finac Esapeka Lapi, vozač „tojote jaris WRC“. Najbolji je plasirani Finac, a brži je posle dva dana i od velikog Ožiea.

Sebastijen Ožie se opet pomerio napred i sada drži peto mesto koje mu donosi 10 bodova. Njegov put ka osvajanju nove šampionske titule je sve kraći i smatramo da je izvanredni francuski as već obezbedio laskavi naslov OSMU PUT ĆE BITI RELI ŠAMPION SVETA. Do kraja ove serije ostala su još dva takmičenja, u Španiji i Monci…..pa je teško pretpostaviti da će Ožie propustiti izvanrednu priliku…

U kategoriji WRC 2, Finac Temu Suninen sa „vw polom“ drži prvo mesto….

Na 70. Finskom reliju u nedelju se voze još 4 ispita. Elfin Evans je izgleda potpuno ušao u najbolji ritam i pred njim je lepa pobeda, ali, videćemo….nisu daleki ni Tanak ni Brin.

Plasman posle 15 ( od 19 ispita ) :

1.Evans – „tojota“
2.Tanak – „hjundai“…..+ 9.1.sek.
3.Brin – „hjundai“…….. + 19.5
4.Lapi – „tojota“……….. + 48.3
5.Ožie – „tojota“………….. + 1.23.7 min.
6.Grinsmit – „ford“……….. + 4.16.9
7.Formo – „ford“……………… + 5.31.5
8.Suninen  ( WRC 2 ) – „vw polo“….+ 8.21.4
9.Ostberg ( WRC 2 ) – „sitroen“…….+ 8.29.4
10.Lindholm( WRC 3 ) – „škoda“…+ 8.55.8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije