WRC 2021, 70. Secto Rally Finland – U jesenjem ambijentu počinje ludo skakanje, Oliver Solberg imao incident na testu

30. септембар, 2021. #

Blago onima koji će ovog vikenda biti u Finskoj. Na 19 brzinskih ispita, mahom u prelepom prirodnom ambijentu velikih i zaista božanstvenih šuma, trasiran je zanimljiv itinerer Finskog relija  , na vijugavim i valovitim zemljanim putevima.

Da, to je nadaleko poznati  reli gde su se minulih SEDAM decenija nadmetali zaista pravi velemajstori brze vožnje i na kojem su se pobede i visoki plasmani posebno i izuzetno cenili.
Za Finsku kažu da je najsrećnija zemlja na svetu, prvenstveno zbog nepovredjenog prirodnog blaga i čak 70 odsto pod šumama, koje žiteljima te zemlje pružaju uživanje i opuštenost.
Nekada se ovaj reli zvao 1000 jezera, zbog velikih vodenih površina sa perfektno čistom vodom, pa Finci mogu piti vodu iz česmi iako ta voda nije prečišćena.
Finska ima nešto manje stanovnika od Srbije, medjutim, mnogo toga je lepše i bolje u Finskoj nego kod nas….dovoljno je samo uporediti šume i čistu vodu sa našim „zelenim oazama“ i rekama koje su u katastrofalnom stanju.

Dečji dodatak se u Finskoj dobija svakog meseca u iznosu od 100 evra i prima se sve dok dete ne napuni 17 godina.

Finska se drži „kružne ekonomije“ koja omogućava korišćenje svih sredstava dostupnih društvu, ali uz minimalnu količinu otpada. Čak 99 odsto komunalnog otpada se ili reciklira ili spaljuje na posebnim mestima, što kasnije stvara energiju. Takođe, devet od 10 plastičnih boca se reciklira, a isto važi i za staklene proizvode kod kojih je postotak reciklaže još veći. Možemo samo zamisliti kako bi reagovali Finci kada bi videli kako se u Srbiji odlaže otpad.

I još nešto, posle primedbe Silvija Berluskonija da je u Finskoj jeo najneukusnije meso divljači, Finci su pobedili na poznatom svetskom takmičenju u pripremanju PICA.

Ali, dosta o životu u Finskoj da se ne naljute poklonici relija. Za njih je verovatno interesntnije reći da su na Finskom reliju najuspešniji bili nekadašnji svetski reli šampioni. Sedam puta su slavili čuveni Hanu Mikola, vozač koji je preminuo ove godine i danas dobro držeći Markus Gronholm.

Pre 70 godina pobedio je izvesni Arvo Karlsson, vozeći „austin Atlantic“ a 1954. braća Kalpala sa „panhard Dyna Z“. U poslednjih pet godina trijumfovali su Latvala,Kris Mik, Lapi i Ot Tanak. Minule godine reli je otkazan zbog pandemije a 2019. je pobedu zabeležio Tanak, dok je Sebastijen Ožie zauzeo 5. mesto sa + 56.1 sekundi. Ožie je i 2018. bio na petom mestu i to sa zaostatkom od + 2.15.0 minuta. U Finskoj se sjajni Seb Ožie radovao jednom.

Staza 19 brzinskih  ispita u Finskoj dugačka je ove godine  „samo“ 287 km. medjutim konkurencija će biti žestoka. Zbog bodovnog učinka i velike prednosti koju je stekao Ožie u šampionatu sveta ( 44 više od drugoplasiranog Evansa ), mislim da brzi Francuz sigurno neće stremiti pobedi i da će mudro ići na povećanje bodova bez puno razmišljanja o prvom mestu na podijumu. Šansu u Finskoj prvenstveno vide mladi Kale Rovanpera, zatim Elfin Evans, Tijeri Nojvil i naravno Ot Tanak.

Voziće se maksimalno brzo sa pregršt čudesnih letova pri kojima takodje valja dobro znati usmeriti prednje točkove i pravilno aterirati, a vozilo se brzo i na testovima.
To je najbolje pokazao 20. godišnji Švedsko-Norveški vunderkind Oliver Solberg ( pre nedelju dana je napunio 20 godina ) koji je na testu imao incident, sudar sa „jednim“ lokalnim vozačem i sa njegovim „subaruom“. Posle kratkog  razgovora Oliver je sa svojim  novim suvozačem Craig Drew-om promenio svog „hjundaia“ i nastavio test. Mladi Solberg će biti u klasi vozača WRC 2.

SECTO RALLY FINLAND počinje u petak sa 6 ispita, u subotu će ih biti 9, a u nedelju 4. Kao i obično na ovim stranicama imaćete sve informacije.

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije