WRC 2021 – Renties Ypres Rally Belgium ( kraj ) – Nojvil pobedio, Ožie sve bliži novoj tituli

15. август, 2021. #

Simpatični i sjajni belgijski as, 33. godišnji Tijeri Nojvil po drugi put je pobedio na Ypres reliju. Za volanom svog odlično pripremljenog „hjundaia“ dominirao je tokom celog vikenda i jedini koji mu je bio blizu jeste njegov timski rival, očigledno takodje motivisan Kreg Brin. Njih dvojica su bili neuhvatljivi i nisu imali pehove kao ostatak vozača iz kluba „Top 10“.

Zvanični svetski prvak, Francuz Sebastien Ožie, nije se baš najbolje snašao na neobičnom itinereru Ypres relija, gde se često silazilo u jarak a pri velikim brzinama to je donosilo značajnu opasnost za stabilan prolaz kroz krivine, pa se dešavalo da se mnogi okreću kao na nekom ringišpilu i lete iz uvale u uvalu, sa obično neprijatnim krajem. Ipak, Ožie je u Belgiji zaradio nove bodove sa plasmanom na peto mesto a i još po nešto na ispitu „power stage“, tako da sada, četiri relija pre kraja šampionata ima velika 162 boda, čak 38 više od prvog pratioca, Elfina Evansa i Tijeri Nojvila koji se sa bodovima izjednačio sa Evansom ( 124 ). Teoretski je izvodljiva promena na vrhu WRC plasmana ali realno gledajući Ožie će bez previše problema osvojiti novi naslov Svetskog reli šampiona 2021…..biće mu to OSMA TITULA.

U Belgiji je pored Nojvila i Brina puno aplauza zavredio i najmladji član „Tojote“, Finac Kale Rovanpera, koji se popeo na treće mesto podijuma i koji je u generalnom poretku šampionata prestigao Ot Tanaka.

„Hjunadi“ je ostvario u Belgiji TRIPL pobedu, jer je slavio i u klasi WRC 2, jedino što pobenik nije mladi Solberg, zbog kvara elektronike, već Jari Hutunen.

Šampionat se nastavlja relijem AKROPOLIS, u Grčkoj…..9 – 12. septembra.

Konačni poredak Ypres relija :

1.Nojvil – „hjundai“
2.Brin – „hjundai“……….. + 30.7 sek.
3.Rovanpera – „tojota“……… + 43.1
4.Evans – „tojota“………….. + 49.6
5.Ožie – „tojota“…………… + 58.8
6.Tanak – „hjundai“……….. + 3.46.5 min.
7.Rosel – „sitroen“ ( RC 2 )………. + 12.14.9
8.Craco – „škoda“ ( RC 2 )………. + 13.05.9
9.Veršuren – „polo“ ( RC 2 ) ……. + 13.31.1
10.Bedoret „škoda“ ( RC 2 )……….+ 21.08.7

Galerija slika

Članci iz iste kategorije