Otišao je legendarni motociklista Vuk Tomanović

18. август, 2021. #

Tužna vest iznenadila je sve ljubitelje motociklizma. U Beogradu je u 66. godini preminu0 Vuk Tomanović, čovek koji je punim srcem živeo za moto sport, sportista koji je davne 1979. godine na prepunoj stazi Ušće, u Beogradu, za punih 17 sekundi pobedio čuvenog i višestrukog prvaka države, Marjana Kosića, u klasi do 250 kubika, i tako postao šampion Jugoslavije.  Bio je sjajan, kvalitetan i neustrašiv, briljantan tehničar.
Vuk Tomanović je u svet motociklizma ušao kao i svi u njegovo vreme, kao klinac na malim „tomosima“ i svim mogućim skuterima, davnih šezdesetih godina. Po konstituciji je bio kao rodjen za motocikle, mali, lagan a usput inteligentan i pun temperamenta…

Ostavio je baš dubok trag u svetu moto sporta na ovim prostorima. Njegovu srčanu vožnju su mnogi prepoznali, kao i svi njegovi konkurenti na dva točka imao je puno padova sa motora, više preloma. Uspeo je da stigne i do velikih medjunarodnih takmičenja, kao što je bio poznati GRAN PRIX, 1979. u Rijeci, kada se Vuk našao medju svetskom elitom i kada je vozio pored Graciana Rosija, čiji je sin svetski šampion Valentino Rosi. Vozio je Vuk i na Gran priju u Švedskoj i uvek se baš mnogo  mučio da obezbedi novac za putovanja i sve ono što je potrebno za pripremu motora. Neki put je uspeo da obezbedi materijalna sredstva a uvek mu je pomagao brat Uroš Tomanović.
U poznim godinama bavljenja moto sportom, zajedno sa vozačem Draganom Dragojem, počeo je da se takmiči u popularnom Moto klasiku Srbije, kao balanser na moto prikolici. Sa pomenutim Dragojem-„Draguljčetom“, uspeo je da tri puta osvoji šampionsko zvanje i postane vlasnik Zlatne kacige u Moto klasik seriji.Bili su zapaženi na mnogim moto trkama prikoličara širom Evrope.

Sahrana Vuka Tomanovića zakazana je u petak 20.avgusta 2021. u 12.30 časova, na Novom groblju u Beogradu

Dopunjeno – Ispraćaju Vuka Tomanovića pored članova rodbine i prijatelja prisustvovao je i veliki broj poznatih iz sveta brzine. Da odaju poštu cenjenom šampionu došli su Kule Perišić, Gedža Stanojević, Kecman, Dragan Dragoj, Boban Atanacković, Žika Jelić, Zuka, Rade Vojvodić, Bata Zver, Bane Maslovarić, Aca Honda, Edo, Spale, Krdža, Beli, Duka Struja, Zarić, Amidžić i dugi….a pored odra, motociklista i kum Vuka Tomanovića, Dragan Dragoj „Draguljče“je podsetio na nezaboravnu trku sjajnog Vuka Tomanovića..

„Godine 1979. Vuk je na beogradskom Ušću osvojio titulu šampiona Jugoslavije u motociklizmu, u klasi do 250 kubika. Uoči trke  jedini rival mu je bio fantastični Hrvat Marjan Kosić  sa 11  šampionskih titula. Vuk je pred sobom imao skoro nemoguće rešiv zadatak, morao je da pobedi ali i da iza sebe ostavi Marjana Kosića za 17 sekundi, jer bi imali isti broj bodova. Uspeo je u tome i zaista ne znam kako mu je to uspelo…. ja i moj brat Zoran smo ga gledali pored staze kog nekadašnje zgrade CK. Dolazio je iz pravca boksova užasno brzo, motor mu je treperio, pred krivinom je naglo kočio i podizao zadnji točak, a onda je spuštao taj točak na stazu i sa proklizavanjem prolazio pokraj nas….vozio je kao što to danas čine najveći svetski asovi“.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije