WRC 2021, Safari rally Kenya – Sreća se zove Ožie a nesreća Nojvil

27. јун, 2021. #

Bio je odlični 33.godišnji Belgijanac Tieri Nojvil pred važnom pobedom , na svom prvom Safari reliju, ali, ekstremno težak teren koji je napravio baš puno problema svima, doveo je do pucanja zadnjeg amortizera na „hjundaiu“ sa brojem 11, i to je bio kraj za odličnog asa….baš šteta za vozača koji do sada nikada nije bio prvak sveta, ali je već dugo u samom vrhu WRC serije – čak je PET PUTA bio reli vice šampion sveta.

Nasuprot Nojvilu, njegov veliki rival iz Tojote, 37. godišnji Francuz i zvanični svetski prvak Sebastien Ožie, imao je baš veliku sreću i posle ispita broj 16 izjednačio se sa svojim timskim kolegom Katsutom – na liderskom mestu. Posle 16 brzinaca po užasnim terenima Kenije Ožie i Katsuta imali su isto vreme u hiljaditom delu sekunde 3.04.21.04 sata !

Već na sledećem ispitu Ožie je bio sam na prvom mestu a posle poslednjeg brzinskog ispita relija Safari 2021 ostvario je novu pobedu u šampionatu i učvrstio i prvu poziciju u seriji WRC. Sada ima čak 133  boda, drugi je Evans sa 99, a treći Nojvil sa 77…….Naredni WRC se vozi u Estoniji, krajem jula.

Najveći uspeh karijere zabeležio je odlični Japanac Katsuta Takamoto – prvi podijum i drugo mesto u WRC.

Sjajan rezultat karijere ostvario je i Francuz Adrien Formo, sa „fordom“ – 4. mesto u elitnoj WRC kategoriji.

Ispit „power stage“ dobio je Ot Tanak, 2. Rovanpera 3. Evans 4. Ožie 5. Sordo

Legendarni Poljak Sobjeslav Zasada je stigao na cilj kao 25. u generalnom i treći u klasi, a njegov unuk Chwist Danijel se plasirao na 18. mesto u generalnom i na 4. u klasi. Sobjeslav Zasada je tako završio svoj 9. Safari reli a na cilju je opet podsetio da je još 1970. godine, u konkurenciji 96 reli posada,  završio kao 8. maraton od 25.700 km. reli London Meksiko Siti.

Konačni poredak relija Safari Kenija 2021 :

1. Ožie – „tojota“
2. Katsuta – „tojota“ ……+21.8 sek.
3. Tanak – „hjundai“……. + 1.09.5 min.
4. Formo – „ford“……….. + 1.44.7
5. Grinsmit – „ford“…….. + 1.54.6
6. Rovanpera – „tojota“…. + 10.53.4

Poslednja vest : Legendarni 91. godišnji Poljak Sobjeslav Zasada izgleda nije stigao na cilj poslednjeg ispita. Okončao je brzinac broj 17 na samom kraju karavana, kao 30. …. ali ga nema u konačnom poretku, dok je njegov unuk Danijel popravio plasman za jedno mesto i reli je završio na 17. poziciji.
Zbog penalizacije je Francuz Formo ipak završio kao peti u generalnom, što je za njega takodje sjajan uspeh. Pobednik relija, 37. godišnji Sebastijen Ožie je u cilju rekao :

„Bilo je ovo neverovatno veliko iskustvo. Ogroman broj ljudi je navijao za nas na trasi relija. Auto je bio neverovatan. Želim da čestitam Taki ( Katsuta Takamoto ), nije bilo lako uhvatiti ga na kraju.“

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije