WRC 2021 – Vodafone Rally de Portugal – Elfin Evans pobedio na makadamu

23. мај, 2021. #

Britanac Elfin Evans, sa „tojotom jaris WRC“, stigao je do prve ovogodišnje pobede u šampionatu sveta. Bio je konstantno brz, uvek u vrhu, a kada je Ot Tanak doživeo problem sa trapom i otpao….Evans je rutinski i vrlo pametno zabeležio važnu pobedu. Za Evansa je veoma važno da je bio ubedljivo brži od zvaničnog svetskog prvaka Sebastiena Ožiea, svog timskog rivala u Tojoti…..bolji takodje i od Rovanpere i Katsute.

Od Ožiea su bili brži Sordo, Tanak, Nojvil ..pa i Katsuta, Grinsmit i Formo i sve to nagoveštava sjajne borbe u nastavku prvenstva. Veteran Dani Sordo je sasvim sigurno zadovoljan, što se ne može reći za njegove timske rivale Tanaka i Nojvila, koji nisu sačuvali svoje automobile i puno su izgubili. Tim M-sport ford je ostvario lep rezultat, peto i šesto mesto….

Poslednji ispit, „power stage“ doneo je dodatne bodove Tanaku, Nojvilu, Ožieu, Rovanperi i Evansu. Evans i Sordo su na tom poslednjem ispitu bili oprezni i mudro su sačuvali svoje visoke pozicije. U generalnom plasmanu šampionata posle četiri relija Evans se približio Ožieu na samo dva boda. Naredni reli je zakazan na Sardiniji.

U kategoriji WRC 2, Finac Esapeka Lapi je bio suveren, ispred Suninena i Ostberga a najveći rival mu je bio neustrašivi Rus Grijazin, koji je zbog tehničkih problema i lošeg izbora guma pao na četvrto mesto.

Konačni poredak relija Vodafone Portugal :

1. Evans – „tojota“
2. Sordo – „hjundai“….. + 28.3 sek.
3. Ožie – „tojota“……….. + 1.23.6 min.
4. Katsuta – „tojota“…… + 2.28.4
5. Grinsmit – „ford“…… + 4.52.7
6. Formo – „ford“……… + 5.03.4
7. Lapi  ( WRC 2 ) – „vw polo“….. + 9.37.2
8. Suninen ( WRC 2 ) – „ford“…. + 11.20.0
9. Ostberg ( WRC 2 ) – „sitroen“… + 12.01.5
10. Griazin ( WRC 2 ) – „vw polo“…+ 12.35.8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije