TCR Europe 2021, Pol Rikar 2 – Borković odličan, sa 19. stigao na 11. mesto

30. мај, 2021. #

Jedna od najpoznatijih svetskih staza, Pol Rikar u Francuskoj, opet je ovog vikenda prepuna sportskih vozača. Po već utvrdjenom rasporedu održavaju se treninzi, kvalifikacije i trke u nekoliko šampionata…  GT World , GT4, Lamborghini super trofeo ( vozili su Miloš Pavlović i Petar Matić ), regionalna formula Alpine i trke serije TCR Evrope…

Autodrom Pol Rikar sagradjen  je pre više od 50 godina….tačnije 1969…..samo godinu dana kasnije od našeg prvog YU relija…. ( u to vreme u ondašnjoj Jugoslaviji auto sport je bio u baš velikom zamahu a ostala su sećanja na sjajnog Branka Batu Nadja, reli šampiona sa „fićom“, Djordja Novakovića relistu šampiona sa „ranoom 8 gordini“, zatim na šampione Jovicu Palikovića, Gorana Štroka, Miodraga Živanovića i mnoge druge, zaista izvanredne asove sveta brzine )…Svaka čast Francuzima i autodromu Pol Rikar, ali, mislim da je mnogo uzbudljivije tih godina bilo na beogradskom UŠĆU, kada su u klasi „fića“ morale da se voze kvalifikacije, zbog ograničene propusne moći staze i velikog broja prijavljenih…To je bila istinska konkurencija u klasi, a ne ona kasnije, u kategorijama gde je bilo po dva tri vozača….pa sada imamo „kvazi šampiona“ iz Beograda sa mnoštvom titula stečenih na nesportski  i nemoralan način.

U periodu  1971 – 1990. na Pol Rikaru je voženo 14 gran prija Francuske, Formule 1. Potom je u Le Kasteleu, na Pol Rikaru bila Formula 2 i 3, WTCC, Moto GP, 6 sati Le Kastelea, Fim Svetski endjurans…

Rekord Pol Rikara pripada za sada Nemcu Sebastienu Fetelu i „ferariju“, sa 1.32.740 minuta u jednom krugu, 2019. godine.

Renoviran je  Pol Rikar ćak 30 godina kasnije i postao je jedan od najboljih na svetu. Ima puno mogućnosti za kreiranje raznih, dužih i kraćih putanja. Serija TCR danas se vozi na pisti od 5861 metar. Ono što je posebno karakteristično za Pol Rikar su ogromne površine pokraj krivina, predvidjene za izletanja u toku takmičenja, pa je po tome Pol Rikar u samom vrhu bezbednih staza.

Serija TCR je poslednjih godina postala mega popularna i održava se širom Evrope a i šire. Organizatori su zarad većeg interesovanja i bolje konkurencije uveli mnoga pravila o kojima je bilo puno reči, pa i kritika.

Kako bi se olakšalo slabijim timovima i vozačima, odlučeno je da u drugoj trci prvih desetoro iz prve trke startuju po obrnutom redosledu. Dakle, onaj koji je u prvoj bio pobednik, startovaće u drugoj trci sa 10. pozicije.ii i tako redom…
Automobilizam je tehnički sport i za uspeh dobar procenat, po mnogima ubedljivo najveći, zavisi od automobila. Jedan Luis Hamilton sigurno neće biti najbrži u najslabijoj formuli jedan. Mnogo toga zavisi od BUDŽETA, od mogućnosti testiranja i inžinjerskih podešavanja.

Tehnička pravila su se najbolje pokazala na jučerašnjoj trci TCR EVROPA, na Pol Rikaru. Pobedio je 27. godišnji Parižanin Tedi Klere ( ne KLARE, jer se u Francuskoj „ai“ čita kao „e“, a to vrlo dobro znaju lektori, samo što priučeni novinari ne koriste savete jezičkih znalaca  ). Klere je vozio „pežoa“ koji je juče bio najlakši automobil na stazi, pa je i pored slabijeg vozačkog umeća potpuno ubedljivo pobedio. Naš Dušan Borković je imao balast 20+50 kilograma i u subotu se plasirao  na 14 mesto.

Da bi svima bilo jasno – na tehničkom pregledu se meri AUTOMOBIL ZAJEDNO SA VOZAČEM ( bez goriva ) , svi moraju da ispune odredjenu i PROPISANU POČETNU TEŽINU ( tako da individualna težina vozača nije bitna ). Posle prvih KVALIFIKACIJA najbolje plasirani dobijaju dodatne TEGOVE BALASTA, za naredni vikend . Sve ovo bi morao da zna i komentator TCR trke, na tv kanalu RTS 2. Težina pojedinih automobila se redovno kontroliše, po odluci tehničke komisije.

Utisak je mnogih da su dodati balasti ipak preterani.

Pobedio je Francuz Tedi Klere, sa „pežoom“, ispred Askone i Taufika, dok je Makedonac Davidovski ostvario svoj najbolji rezultat karijere – 4. mesto u trkama TCR.

Dušan Borković je danas startovao sa 19. pozicije, odlično je vozio, polako se probijao napred….mnogi su odustajali a u cilju je naš šampion bio   JEDANAESTI. ……Skok za OSAM mesta je odličan.
Sada se sa nestrpljenjem očekuje trka u Holandiji, sredinom juna na stazi Zandvort, kada će „audi“ Dušana Borkovića imati 50 kilograma manje i kada će put ka vrhu biti mnogo izvesniji…

Djordje Djenić – Mojsvetbrzine.rs

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije