Retka MV Agusta konačno kod kuće

1. април, 2021. #

 

MV Agusta je nadavno došla u posed CSS 175/204 trkačkog modela italijanske kompanija, a njegova restauracija je trenutno u toku. Kupovina ovog izuzetnog modela je odrađena zahvaljujući sajtu za onlajn aukcije, Catawiki, specijalizovanom za prodaju retkih i unikatnih primeraka.

Motocikl je prvobitno kupio britanski vozač i kolekcionar, Kris Njuport i to davne 1958. Prodavac je bio Stenli Hejvud, otac legendarnog Majka Hejlvuda, devetostrukog svetskog šampiona i jednog od najpoznatijih vozača u istoriji MV Aguste. Njuport ga je nekoliko godina vozio na amaterskim trkama, da bi ga na kraju prodao. 2012. se pojavio u Holandiji, a nedavno je u potragu za novim vlasnikom krenuo preko sajta Catawiki. Primetio ga je jedan od članova mendžmenta MV Aguste, koji se pobrinuo da upravo kompanija postane njegov novi vlasnik.

Originalno je imao agregat zapremine 175 kubika, koji je kasnije modifikovan na 204. U svakom slučaju, predstavlja važan komad moto istorije. Kako bi se očuvala njegova autentičnost, zadržana je većina originalnih delova (uključujući i agregat), pneumatici, kao i njegov izduv.

„Izuzetno smo uzbuđeni zbog činjenice da se ova izuzetna mašina vraća kući, na mesto gde je pre oko 70 godina napravljena“, izjavio je Timur Sardarov, direktor MV Aguste. „Biće to jedan fantastičan projekan za nedavno osnovanu diviziju za restauraciju, gde ćemo od sada moći da vraćamo vredne stare motocikle u originalno stanje i to kroz strast majstora koji su na njima radili.“

„Drago nam je što smo pomogli da se ovaj motocikl vrati svom proizvođaču. Radi se o izuzetno retkom, kolekcionarskom primerku, a nema boljeg mesta na kojem bi mogao da bude od sopstvenog doma“, poručio je Davide Marli, ekspert za motocikle i mopede sajta Catawiki.

Izvor: Moto-berza.com + Autoblog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije