WRC 2021 – Tanak i Nojvil najbrži na reli testu u Estoniji, Gryazin se slupao na snegu

15. фебруар, 2021. #

Takmičenje Otepa Talveralli, u Estoniji, okupilo je minulog vikenda čak 63 posade a najveću pažnju izazvao je dvojac  dva „hjundaia“, sa elitnim vozačima, Ot Tanakom i Tieri Nojvilom.

Bio je to jedan sprint reli sa samo 8 brzinskih ispita, ali, vrlo težak….Vozilo se po totalno snežnoj podlozi, u pravom zimskom ambijentu, temperatura oko nule a brzinci sa puno nezgodnih krivina, neke i sa kontra nagibima i rupama a bilo je i skakaonica i dugačkih pravaca kroz šumske predele..

Koliko se vozilo brzo najbolje se može zaključiti po prosečnim brzinama vodećih….a na vrhu su bili, možete već pogoditi, domaćin, Estonac Ot Tanak i njegov timski rival Belgijanac Tieri Nojvil. Tanak je bio najbrži na svih 8 brinskih ispita i sa 33.4 sekunde prednosti osvojio prvo mesto ispred Nojvila.
Na nekoliko brzinskih ispita prosečna brzina je bila preko 130 km/h….a najbži prosek je pokazao da je to bila brzina od 135,5 km/h. Na dugačkim pravcima se vozilo znatno brže a medju onima koji su baš u tim momentima  pojurili pa i previše rizikovali bio je i 23. godišnji odlični Rus, Nikolaj Grjazin, sa „folksvagen polom GTI R5“.
Grjazin je na trećem ispitu, u generalnom u klasi, „za dlaku“ prestigao svog rivala , Estonca Egona Kaura, takodje u „ww polu“. Probio se na prvo mesto, ali, onda je pri punoj brzini i na jednom spustu izgubio kontrolu, izleteo sa staze i svom silinom se zabio u sneg, prilično havarisavši svoj automobil i naravno odustao…Nije povredjen iako je svaki udarac u bilo kakvu prepreku često opasniji od prevrtanja…

Za dvojac HJUNDAIA reli Talve je bio izvanredna prilika da provere svoje umeće na snegu jer za deset dana počinje  WRC ARCTIC RALLY u Finskoj koji će biti posebno zanimljiv i koji će se takodje voziti na snežnim brzinskim ispitima. Italijanski gigant PIRELI je već odavno svima isporučio svoje zimske i uže pneumatike a majstori iz elitne WRC kategorije uveliko rade na pravim profi testovima i u vrlo sličnim uslovima koje će zateći u Finskoj.

Poznavaoci relija, najatraktivnije discipline auto sporta vrlo dobro znaju da vožnja po snegu iziskuje i veliku brzinu ali i maksimalnu preciznost jer svako veće izletanje dovodi do havarija u debelom snežnom prekrivaču koji zna da bude opasna čvrsta prepreka i mesto gde automobil ostaje zarobljen u belim smetovima.

Možda se sećate jednog od ranijih relija u Švedskoj, gde se na dugim pravcima vozilo sa uskim gumama i sa spajkovima i preko DVESTA NA SATA, pa je čuvena Mišel Muton, ispred komisije FIA za bezbednost, sugerisala organizatorima da se skrate duži ravni delovi…

Predstojeći reli u Finskoj bi trebao da bude velika prilika za Fince i severnjake, dakle za Tanaka, Rovanperu, Olivera Solberga, Mikelsena, Lapija, Vejbija, Hutunena… Od ostatka Evropljana  jedino je Ožie uspeo da trijumfuje u Švedskoj,  dva puta…

Mladi zaljubljenici u reli svakako su svoja srca već odavno poklonili „juniorima“, 19. godišnjem Oliveru Solbergu koji debituje sa najjačim vozilom „hjundaia WRC“ i 20. godišnjem Kaleu Rovanperi, sjajnom sa „tojotom WRC“…

Arctic reli će doneti zanimljivo rivalstvo u elitnoj klasi, prvenstveno izmedju vozača Tojote i Hjundaia a posebno interesantno će biti u kategoriji WRC 2, gde će se ogledati skoro deset odličnih vozača, Mikelsen, Lapi, Vejbi, Hutunen, Furmo, Grjazin, pa zatim trofejni Švedjanin Matias Ekstrom, 42. godišnji šampion serije „DTM“ , svetski prvak reli krosa, šampion Švedske na turing trkama, kao i Čeh Martin Prokop, pet puta učesnik maratona Dakar  i ove godine veoma dobar na Dakar reliju…na 12. mestu..
U WRC 2 klasi, ipak favoriti su po mnogima Norvežanin Andreas Mikelsen, sa fabričkom „Škodom fabijom“ i Finac Esapeka Lapi sa „vw polom GTI R5″….

Galerija slika

Članci iz iste kategorije