WRC 2021. – Rally Monte Carlo – Tanak poveo, Suninen na krovu, Rovanpera i Evans bolji od Ožiea

21. јануар, 2021. #

Počelo je baš uzbudljivo, ali, to se upravo i očekuje od najpopularnijeg svetskog relija a to je „Rulet Reli“, to jest „Reli Monte Karlo“, ovotga puta u svom 89. predstavljanju publici u Francuskoj. Namerno kažemo u Francuskoj jer se već godinama sve dešava na jugu te prelepe zemlje, u hladnim i visokim predelima Provanse, nadomak mesta gde je pre 37 godina rodjen jedan mališan…beba …..mališan koji će čak sedam puta biti reli šampion sveta – svakako, reč je o fantastičnom Sebastijenu Ožieu, koji ove godine završava svoju berićetnu reli karijeru ( pretprošle godine je rekao za minulu sezonu da je poslednja, ali, na radost mnogih se predomislio ).

Prvi i drugi brzinski ispit dobila je trojka….Tanak ( „hjundai“ ), Rovanpera ( „tojota“ ), Evans ( „tojota“ ), pa se oni nalaze i na“ podijum mestima“ u generalnom plasmanu,  a zvanični svetski prvak Ožie drži petu poziciju sa + 16.9 sekundi zaostatka.

To je samo početak, a sutra u ovo vreme znaćemo ko se najbolje snašao na narednih pet ispita ( ispit broj 8 je već otkazan, za sada ne znamo razlog ). Monte Karlo je karakterističan i po brzincima koji imaju sve vrste podloge samo na jednom ispitu, dakle suv asfalt, zaledjene deonice i delove prekrivene snegom. Prava je lutrija odabrati idealne pneumatika, ovoga puta su to „pirelli“ gume, a mnogi imaju u svoje saradnike i izveštače  koji uz pomoć raznih trikova javljaju kakvo je stanje na putu.

Već na prvom ispitu se isprevrtao Finac Temu Suninen sa „fordom M sport“ i pitanje je da li će nastaviti jer je njegov „ford“ prilično oštećen.

Veoma dobro je u svojoj klasi R4 plasirana, na trećem mestu, posada iz Hrvatske Prodan-Raštegorac.

U petak, rano ujtru se nastavlja 89. Reli Monte Karlo….

Poredak posle 2 ispita od ukupno 15 :

1.Tanak – „hjundai“
2. Rovanpera  – „tojota“ …..+ 3.3 sekunde
3. Evans – „tojota“………….. + 8.5
4. Nojvil – „hjundai“…….  + 16.0
5. Ožie – „tojota“…………… + 16.9
6. Sordo – „hjundai“……….. + 42.7
7. Lube – „hjundai“……….. + 1.07.8 min-
8. Mikelsen ( WRC 2 ) – „škoda“…. + 1.18.3
9. Furmo ( WRC 2 ) – „ford“ …….. + 1.27.2
10. Grinsmit – „ford“…………. + 1.30.0

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije