WRC 2021. – Rally Monte Carlo – Po kiši i uz brisače Evans i Ožie predvode najbolje

22. јануар, 2021. #

Petak na Monte Karlo reliju počeo je vrlo dobro za Sebastiena Ožiea, koji je bio najbrži na ispitu broj 3. Iza njega su se plasirali njegovi timski rivali iz „tojote“, Evans  i Rovanpera, pa je kompletna japanska ekipa  posle 3 ispita zauzela prva tri mesta u generalnom plasmanu.

Ispiti 4,5 i 7 doneli su pobede za Ožiea….a kiks je imao na ispitu 6, kada je stigao kao 12. uz minus od čak 34,7 sekundi…a sve zbog gumi defekta…..Ipak svetski prvak je potvrdio zašto je 7 puta bio na krovu sveta…. još se više ubrzao ( ostavio je Evansa za 16 sekundi na ispitu 7 ) i sada posle ovog dana zaostaje za timskim rivalom Evansom samo 7.4 sekunde…Evans je naravno odličan i njegova „tojota“ je na liderskoj poziciji….

Ot Tanak se žalio na loše brisače i smanjenu vidljivost, a skoro svi na bare na stazi i „akva planing“, zbog kojeg je mladi Francuz Lube junior havarisao svog „forda“, na ispitu 7.

U subotu se očekuje borba izmedju Rovanpere koji je danas imao jedno srećno izletanje i Nojvila koji je promenio i suvozača ali i svoju trkačku kacigu..deli ih samo 6 sekundi…

U klasi WRC 2, očigledno raspoloženi Andreas Mikelsen, sa sjajnom  belo-zelenom „škodom“, zauzeo je 7. mesto u generalnom posle prvih sedam ispita. Za Norvežanina, početak kao iz snova, a to je zaista izvanredan rezultat sa automobilom koji je znatno slabiji od onih klase WRC 1.

Hrvatski automobilista  Viliam Prodan, sa „ford fiestom R4“ je izgubio odličnu treću poziciju u klasi jer je imao gumi defekt…vozio je sa probušenom gumom a onda stao da bi menjao točak….dosta je izgubio ali ipak se drži…sada kao osmi u klasi gde je njih oko 20….. a ovo mu je Mont debi…. To nam iz Zagreba javlja naš stari prijatelj i suvozač šampion, Davor Devunić „Deva“.
Uoči odlaska na Mont….na konferenciji za novinare je rečeno :

– Ni u snu nismo vjerovali da ćemo doživjeti da naša posada nastupi na ovako velikom natjecanju. Svakom relijašu koji krene u natjecateljske vode je cilj da jednog dana nastupi na ovako prestižnom natjecanju. Nadam se da će nakon četiri dana natjecanja po francuskim Alpama vidjeti cilj odnosno stići u Monte Carlo. Strašno sam ponosan što smo kao klub to doživjeli, a nakon nastupa našeg člana kluba Saše Bittermana na Rallyju Dakar prije dvije godine, ove godine kao klub upisat ćemo još jedno veliko natjecanje zahvaljujući Viliamu i Zoranu. Ovo je jako teško natjecanje i sve više od samog završetka je jako veliki uspjeh, naglasio je Igor Puž, predsjednik AK Opatija Motorsport.

U subotu su na programu 3 ispita a u nedelju 4.

Poredak posl 7 od ukupno 15 ispita :

1. Evans / Martin – Toyota Yaris WRC…. 1,33’57 ”5
2. Ogier / Ingrassia  -Toyota Yaris WRC………………….. +7 „4
3. Tanak / Jarveoja –  Hyundai i20 Coupé WRC………… +25 „3
4. Rovanpera / Halttunen  – Toyota Yaris WRC…… ……+53 „1
5. Neuville / Wydaeghe –  Hyundai i20 Coupé WRC…… +59 „1
6. Sordo / Del Barrio  – Hyundai i20 Coupé WRC……… + 1’49 „6
7. Mikkelsen / Floene ( WRC 2 ) – Škoda Fabia R5 Evo…… + 3’50 „8
8. Katsuta / Barritt  – Toyota Yaris WRC……………………… + 4’05 „0
9. Fourmaux / Jamoul ( WRC 2 ) –  Ford Fiesta R5 MKII….. + 4’37 „9
10. Greensmith / Endmondson  – Ford Fiesta WRC ………..+ 5’10 „8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije